Katia Pazvantova

Advaita grupa: Pomoći ćemo da Aluminij ponovno postane gospodarski div

"Proizvodnja prve serije trupaca sljedeća je velika prekretnica. Nakon toga blisko ćemo surađivati s gospodinom Kabirijem kako bismo razvili nove regionalne mogućnosti koje će u konačnici biti od koristi svim dionicima".
Gospodarstvo / Industrija | 23. 10. 2020. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vecernji.ba / Izvršna direktorica Advaita grupe Katia Pazvantova boravila je u Aluminiju

Advaita grupa i Aluminij industrija d.o.o. Mostar sklopili su strateški ugovor o desetogodišnjoj suradnji koji će u početku podrazumijevati da će ova multinacionalna kompanija kupiti i distribuirati polovinu proizvodnje iz pogona Ljevaonice.

Advaita grupa globalni je trgovac metalom i kemikalijama, sa sjedištem u Dubaiju i uredima u Londonu, Hong Kongu, Singapuru, Malti i Kazahstanu.

Izvršna direktorica Advaite Katia Pazvantova ovih je dana u posjetu Mostaru gdje je obišla pogone Aluminija s Amirom Grossom Kabirijem, čelnim čovjekom Aluminij industrije i MT Abraham grupe.

Pazvantova u intervjuu za Večernji list BiH kaže kako vidi velike potencijale mostarskog Aluminija te ima ideje kako pomoći u njegovu razvoju i snažnijem pozicioniranju na tržištu.

"Suradnju s Aluminijem smatramo strateškim partnerstvom koje će imati dvije faze. U početku ćemo se fokusirati na nabavu kvalitetnih Aluminijevih proizvoda i njihovu distribuciju na globalno tržište, koristeći našu trgovinsku mrežu i logističku ekspertizu te, općenito, pomažući koliko god možemo u svim fazama ponovnog rođenja diva, ali korak po korak", kazala je Pazvantova.

Svaka faza ovisi o uspjehu prethodne

Napominje kako će se opseg suradnje produbljivat i širiti na temelju uspješnog završetka određenih prethodno dogovorenih faza.

"Proizvodnja prve serije trupaca sljedeća je velika prekretnica. Nakon toga blisko ćemo surađivati s gospodinom Kabirijem kako bismo razvili nove regionalne mogućnosti (u ovom sektoru i šire), koje će u konačnici biti od koristi svim dionicima".

Ovaj desetogodišnji ugovor predviđa da će u idućim godinama Advaita kupiti 50 posto proizvoda Aluminij industrije i baviti se njihovom prodajom i marketingom.

"Pregovori su se odvijali u vrijeme kada je srednjoročna pozicija na tržištu za aluminijske proizvode bila krajnje osjetljiva, ali to je naš način da kažemo - predani smo uspjehu Aluminija i dugoročno smo tu", istaknula je. 

Foto: Advaita Group / Novi poslovni partner mostarskog proizvođača aluminija - Advaita Group

Aluminij je kao metal uvijek tražen 

S obzirom da imaju izuzetno iskusan tim i uspješne rezultate rada s kompanijama i proizvođačima metala u pozicioniranju njihovih proizvoda na tržištu, smatra kako se izazovi koje ispred sebe ima Aluminij dobro uklapaju u DNK kompanije Advaita.

"Trenutačno radimo na ponovnom uspješnom uvođenju Aluminijevih trupaca na tržište i ponovnom povezivanju s dugogodišnjim i pouzdanim kupcima, što omogućava timu Aluminija da se usredotoči na bitne operativne aspekte poslovanja, poput ponovnog pokretanja proizvodnog procesa s naglaskom na kvalitetu. Najmodernija oprema Aluminiju omogućava proizvodnju koja podržava očuvanje okoliša, poznata kao i zelena proizvodnja, a njegov strateški zemljopisni položaj drugi je ključni čimbenik, što vjerujemo da će pomoći Aluminiju da vrati čvrsto tlo na tržištu".

Uz pohvale novoj upravi kompanije ona je naglasila kako aluminijske legure imaju široku primjenu, ispunjavajući različite tržišne zahtjeve, u svim industrijama, od medicinske, biotehnološke, solarne, građevinske, zrakoplovne i transportne, da nabrojimo samo neke.

"Kada se inovativno primjenjuje, za aluminijske legure postoje beskrajne mogućnosti". 

Foto: Bljesak.info / Diže li se Aluminij koji je preživio mini ledono doba, ali ne i strujni udar?

COVID-19, cijene struje i ostali izazovi

Svjesna je pak da je ova poslovna godina obilježena Covid krizom.

"COVID-19 utjecao je na sve industrije. Uz to, trebali smo procijeniti ponovno pokretanje Aluminija u pravom kontekstu i posebno u kontekstu aluminijske industrije. Iako su trenutačni uvjeti jedinstveni, upravljanje poslovanjem usred COVID-19 postaje nova realnost pa se većina kompanija prilagođava ili je već napravila značajne prilagodbe kako bi odražavala tu novu realnost u svom poslovanju i lancima vrijednosti. U kratkoročnom i srednjoročnom poslovanju neizvjesnost će ostati, ali vjerujemo da će aluminijska industrija prije pokazati oporavak zbog široke primjene metala u našem svakodnevnom životu", kazala je izvršna direktorica Advaite Katia Pazvantova.

S obzirom na ogroman izazov pokretanja svih pogona Aluminija, svjesna koliko cijene električne energije i dalje mogu opterećvati mostarsku tvornicu, Pazvantova smatra da se ne trebaju olako davati obećanja, nego ići korak po korak.

"Svjesna sam izazova u vezi s cijenom električne energije s kojima se Aluminij morao suočiti te kompletne proizvodnje i obrade metala. Neki čimbenici na tržištu ili u lancu proizvodnje izvan su naše kontrole, zbog čega vjerujem da moramo ići korak po korak i izbjegavati izjave koje se mogu protumačiti kao svojevrsna obećanja. Aluminij će opet pokrenuti proizvodnju u Ljevaonici, a o pokretanju drugih dvaju postrojenja razmišljat ćemo u budućnosti", kazala je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close