Razgovor

Jašarspahić: BiH će trebati uvoziti radnu snagu

"Ako posmatramo proizvodnju, izvoz, broj radnika, onda možemo kazati da imamo snažan metalni, drvni, tekstilni sektor".
Gospodarstvo / Industrija | 10. 01. 2020. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodarstvo treba rasteretiti. U Federaciji BiH je najveći 'porezni klin', odnosno razlika između bruto izdvajanja po jednom radniku i iznosa novca koji radnik dobije, kaže Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH.

U intervjuu za 'Nezavisne novine' on je istaknuo da konkurentnost gospodarstva grade institucije koje osiguravaju sigurnost, imovinska prava, društveni kapital, provjere i ravnotežu, transparentnost i etiku.

Postoji li potreba poreznog rasterećenja gospodarstva?

"Naravno da postoji potreba rasterećenja gospodarstva. U FBiH je najveći 'porezni klin', odnosno razlika između bruto izdvajanja po jednom radniku i iznosa novca koji radnik dobije. Poznato je da su doprinosi na plaće oko 70 posto i kada dodamo parafiskalne namete, opterećenje se kreće i do 90 posto.

Vlada Federacije BiH je pripremila set zakona koji treba da reguliraju ovu oblast. Usvajanjem Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak trebalo bi doći do poreznog rasterećenja gospodarstva. Izmjene i drugih zakona, kao što je Zakon o porezu na dobit, treba da dovedu do poboljšanja uvjeta za poduzeća, čime će se povećati konkurentnost i osnažiti razvoj gospodarstva", navodi Jašarspahić.

Koliko se osjeti nedostatak radne snage u BiH i u kojem sektoru u FBiH je to najizraženije?

"Odljev zdrave i mlade radne snage je vidljiv u gotovo svim sektorima u BiH, veliki broj kompanija je zaustavio svoje dalje širenje proizvodnje zbog nedostatka radne snage. To je proces koji je pogodio veliki broj država, a nažalost u BiH je već nekoliko godina aktualan. Velike probleme imaju kompanije koje rade u sektoru transporta, metalnoj industriji, građevinarstvu, zdravstvu i u mnogim drugim sektorima.

Olakšavanje odlaska u zemlje EU će dodatno potaknuti odlazak radne snage i to je jedan zaista veliki izazov za sve nas koji se borimo da nam se gospodarstvo razvija. Svi nivoi u BiH koji se brinu o gospodarstvu će morati pojačati napore i donijeti mjere koje će osigurati ostanak u BiH dijela radne snage. Treba razmišljati i o uvozu radne snage iz manje razvijenih država", ističe on.

Kojih profila najviše nedostaje?

"To su vozači, zavarivači, CNC operateri, alatničari, sve vrste radnika u građevinskoj industriji, pekari i slična zanimanja".

U kojem sektoru gospodarstva je FBiH najjača?

"Ako posmatramo proizvodnju, izvoz, broj radnika, onda možemo kazati da imamo snažan metalni, drvni, tekstilni sektor. Naravno, tu su i građevina, proizvodnja prehrambenih proizvoda, poljoprivreda. Ne smijemo zaboraviti najbrže rastući sektor - IT industriju, ali ni turizam, koji posljednjih godina bilježi rekorde".

Cijeli intervju sa drugim zanimljivostima iz ove oblasti možete pročitati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close