Željeznice bez osiguranja

ZZO HNŽ spreman na pregovore; Sindikati se pitaju jesu li građani drugog reda?

Gospodarstvo / Flash | 03. 12. 2015. u 13:36 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok sindikati radnika Željeznica Federacije govore kako im je uskraćeno osnovno ljudsko pravo, pravo na zdravstvenu zaštitu, Željeznice tvrde kako posljednjih devet mjeseci redovno izmiruju obveze za doprinose za zdravstveno osiguranje prema svim zavodima zdravstvenog osiguranja,  zdravstvena zaštita radnicima, nije omogućena, jedino u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO) HNŽ-a za Bljesak.info danas su rekli kako su velika dugovanja koja Željeznice FBiH imaju prema Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ/K razlog zbog kojega djelatnici ovoga poduzeća nemaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite na teret sredstava Zavoda, izuzev hitne medicinske pomoći.

Uprava Željeznica upozorena više puta

''Zbog istinitog informiranja bitno je kazati kako je ZZO HNŽ, u više navrata, upozoravao upravu Željeznica FBiH na postojeći problem i žurnost rješavanja istog, a sve u cilju omogućavanja korištenja cjelovite zdravstvene zaštite zaposlenicima Željeznica na teret sredstava Zavoda. Na žalost, upozorenja i apeli Zavoda nisu dali željene rezultate'', rekli su nam iz ZZO-a dodajući kako uprava Zavoda razumije situaciju u kojoj se nalaze djelatnici ovoga poduzeća.

''Na žalost, Zavod nema način niti mehanizme kojima bi pomogao ovim zaposlenicima. Mehanizmi koji mogu riješiti probleme zaposlenika Željeznica u nadležnosti su poslodavca i Porezne uprave FBiH. Primjera radi, jedan takav mehanizam je potpisivanje Sporazuma o obročnoj otplati duga između Porezne uprave FBiH i poslodavca'', kažu iz ZZO-a, dodajući da kada je riječ o Željeznicama FBiH uprava ovoga poduzeća je, u više navrata, imala razgovore s upravom Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ i informirala Zavod kako su u tijeku aktivnosti s Poreznom upravom FBiH  vezane za potpisivanje Sporazuma o obročnoj otplati duga.

Po prezentiranim informacijama, navode iz Zavoda, ova aktivnost traje skoro godinu dana ali Željeznice FBiH još uvijek nemaju potpisan predmetni Sporazum koji je osnova za daljnje postupanje Zavoda. Bez potpisanog Sporazuma i redovite uplate doprinosa Zavod nema niti jednu zakonsku osnovu po kojoj bi postupao drugačije u odnosu na trenutno postupanje.

Zavod spreman na razgovor

''Unatoč evidentnom i svakim danom sve većem nedostatku novca u zdravstvenom sustavu, odnosno zdravstvenim ustanovama, obveza Zavoda je sustav zdravstva u HNŽ-u održati stabilnim. U nastojanjima Zavoda da sustav ostane stabilan, neophodna je potpora i znatno veći stupanj odgovornosti poslodavaca koji su dužni plaćati propisane doprinose i svojim djelatnicima osigurati temeljna prava, odnosno ispunjavati zakonom propisane im obveze'', poručuju iz ZZO-a, odajući kako su ključni mehanizmi za rješenje problema tvrtki koje imaju dugovanja.

''Uprava Zavoda spremna je na razgovor i iznalaženje eventualnih dodatnih mogućnosti koje će biti zakonski utemeljene i zadovoljavajuće za sve'', rekli su iz Zavoda

Osnovno ljudsko pravo

Neovisni sindikat Željezničara u FBiH i Samostalni sindikat izvršnog osoblja s područja infrastrukture ŽFBiH, danas su priopćili kako zbog nemogućnosti ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu uposlenika JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji smatraju kako im je uskraćeno osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na zdravstvenu zaštitu.

U priopćenju navode kako već duži niz godina uposlenici JP Željeznica FBiH doo, Sarajevo muku muče s ovjeravanjem zdrastvenih knjižica tj.ostvarivanjem prava na zdravstvenu zaštitu koja je jedno od osnovnih ljudskih prava.

''Tijekom proteklih godina smo imali povremenu zdravstvenu zaštitu jer smo većinom bili u situacijama da ostanemo uskraćeni za osnovno ljudsko i zakonsko pravo. Za sada su uposlenici JP Željeznica FBiH doo Sarajevo u HNŽ-u posebno podređenom položaju i to traje već punu godinu dana uzimajući u obzir da se već zadnjih godinu dana kontinuiorano vrši uplata zdravstvenog osiguranja od strane Poslodavca i da svi uposlenici Željeznica FBiH u Federaciji ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu osim uposlenika Željeznica FBiH HNŽ'', navedeno je u priopćenju.

Građani drugog reda

Sindikati se pitaju jesu li građani drugog reda, te u 'kojoj državi žive' u odnosu na ostale kolege koji ne žive u HNŽ-u te redovno ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu.

''Naime Zavod za zdravstveno osiguranje HNŽ ne pruža usluge zdravstvene zaštite uposlenicima Željeznica FBiH zbog dugovanja koja su proistekla iz prethodnih godina neuplaćivanjem zdravstvenog osiguranja od strane JP Željeznica FBiH. Također ovdje napominjemo da je Vlada FBIH usvojila Zakon o financijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH koji je trebala implementirati u radoblju od 2008 do 2012. godine od kada se i pojavljuje navedeni dug'', navode sindikati.
Inače, kako su objasnili Vlada je bila obvezna izmiriti obveze prema uposlenicima Željeznica FBiH po svim doprinosima pa tako i zdravstvenom osiguranju, ali Vlada FBiH nije implementirala navedeni Zakon ni po jednoj stavci, a Željeznice FBiH nisu u mogućnosti same preuzeti izvršenje navedenih obveza iz Zakona o financijskoj konsolidaciji JP Željeznica FBiH.

Hitno rješenje

''Ovim putem pozivamo Vladu FBiH, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija koje je nadležno za JP Željeznice FBiH, Upravu društva JP ŽFBiH, Nadzorni odbor JP ŽFBiH kao i Upravu Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ da 'HITNO' pronađu rješenje za navedene probleme kako bi uposleni u JP Željeznica FBiH u HNŽ ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu'', naveli su sindikati u priopćenju dodajući da Poslodavac kontinuirano već godinu dana vrši mjesečnu uplatu zdravstvenog osiguranja za sve uposlene u JP ŽFBiH.

U protivnom Sindikati potpisnici ovog priopćenja će poduzeti sve zakonom dozvoljene aktivnosti za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu uposlenika JP ŽFBiH u HNŽ uključujući i organizovanje protesta pred Zavodom za zdravstveno osiguranje HNŽ.

Podsjetimo, JP Željeznice Federaciju su naveli za Bljesak.info kako svi županijski zavodi, izuzev Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a omogućavaju uredno ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu radnicima JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, uslijed čega prava radnika JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo na zdravstvenu zaštitu nisu jednaka, a u ovisnosti su od županije, odnosno mjesta prebivališta.

Kopirati
Drag cursor here to close