Zvizdić- Sharif

Zvizdić pozvao pakistanske poljoprivrednike u Mostar

Gospodarstvo / Flash | 21. 12. 2016. u 12:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Islamske Republike Pakistan Nawaz Sharif na današnjem sastanku u Sarajevu iskazali su opredjeljenje da se višestruko poveća obim trgovinske razmjene i suradnja dviju zemalja.


''Pakistan je značajno pomogao BiH u posljednjih 25 godina u svim segmentima, ispravno razumijevajući stanje i odnose u BiH i regiji te podržavajući integritet i suverenitet BiH kao i ukupan ekonomski razvoj. Izražavajući našu zahvalnost za sve ono što je prijateljska država uradila za BiH, konstatirali smo da se nalazimo u poziciji kada je potrebno dodatno unaprijediti naše bilateralne odnose posebno u sferi ekonomske suradnje'', kazao je Zvizdić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Kako je dodao, nekoliko sektora su definirali kao značajne potencijale ekonomske suradnje BiH i Pakistana, a to su poljoprivreda, tekstilna i namjenska industrija.

''U tom smislu vrlo brzo će biti potpisani potrebni sporazumi koji će ojačati osnovu za našu ekonomsku suradnju, počet će s radom zajednička komisija za ekonomske odnose između BiH i Pakistana koja će definirati sektore koji imaju najveći potencijal, kao i modalitete naše ekonomske suradnje'', dodao je Zvizdić.

Vrlo brzo će, po njegovim riječima, doći i do posjete biznismena iz Pakistana Bosni i Hercegovini s fokusom na sektore koji imaju najveći potencijal ekonomske suradnje. Zvizdić je dodao da je predstavnike sektora poljoprivrede iz Pakistana pozvao da prisustvuju sajmu poljoprivrede u travnju u Mostaru.

Premijer Pakistana Nawaz Sharif izrazio je zadovoljstvo zbog konstruktivnih sastanaka s predstavnicima BiH koji se zalažu za jačanje odnosa između dvije zemlje.

''Posjete na visokom nivou poput ove daju novu dinamiku razvoja odnosa dviju zemalja. Na sastanku smo zaključili da je mnogo toga urađeno na unapređenju odnosa i da ćemo uložiti značajne napore u jačanju suradnje u oblastima kulture i obrazovanja te jačanja trgovine'', istaknuo je pakistanski premijer.

Tijekom sastanka, kako je dodao, razgovarano je o mogućnostima suradnje u oblasti energetike, izgradnje putne infrastrukture te namjenskoj industriji.

''Zaključili smo da BiH bilježi značajan napredak u drvnoj i tekstilnoj industriji. BiH, također, posjeduje veoma vitalan poljoprivredni sektor i sa zadovoljstvom smo iskazali interes za jačanje suradnje'', kazao je Sharif.

 Pakistanski premijer je izrazio zahvalnost za poziv poljoprivrednim proizvođačima iz njegove zemlje da predstave svoje proizvode na sajmu u Mostaru u travnju iduće godine. Izrazio je zadovoljstvo da je došlo do dogovora u vezi s potpisivanjem sporazuma za ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Kopirati
Drag cursor here to close