Prezentacija

Žustra rasprava u Blagaju o izgradnji autoceste

Gospodarstvo / Flash | 21. 01. 2017. u 12:55 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunoj dvorani Društvenog doma u Blagaju u petak navečer je održana Javna prezentacija dijela trase buduće autoceste Koridora 5C, koja prolazi južnim dijelom Grada Mostara, kroz naselja Kočine, Malo Polje, Kosor, Ortiješ i Blagaj.

Širina zahvata autoceste na najširem dijelu će iznositi 30 metara, a previđeni su i posebni sustavi zaštite od buke i zagađenja. "Tih 30 metara mora nekuda proći", kazao je Adnan Terzić, naglasivši da 'niti jedna dionica autoceste nije do sada izgrađena bez pravične naknade za sve ono što se moralo srušiti ili ukloniti'.

U raspravi koja je uslijedila dio okupljenih je iznio više oštrih primjedbi na odabir trase, tvrdeći da će ovaj model izgradnje autoceste 'ugroziti poljoprivredu i ljude, koji tu žive'. Postavljena su i pitanja zašto se odustalo od nekih ranijih rješenja, kada je bilo predviđeno da cesta ide slabije naseljenim dijelovima i izvan blagajske kotline pogodne za poljoprivredu.

Spominjao se i kraški teren, te kako je rečeno 'velika opasnost od značajnog zagađenja voda rijeka Bune i Bunice', koje bi iz kategorije 2, tvrdi se, prešle u kategoriju 3 po pitanju kvaliteta vode, piše Starmo.

Direktor J.P Autoceste FiH Adnan Terzić, kazao je novinarima nakon rasprave da će se nastojati uraditi autoput 'po svim suvremenim standardima i u skladu sa interesima i zahtjevima lokalne zajednice'.

"Nastojat ćemo da zagađenje voda, zraka i terena, bude što je moguće manje, a dosadašnja iskustva na izgrađanim dionicama Koridora 5C kažu da zagađenja nema ili je minimalno", rekao je Terzić, dodajući kako tvrdnje o nekim velikim zagađanjima 'više ulaze u zonu špekulacija, nego jasnih parametara'.

Kopirati
Drag cursor here to close