Zajam

Žuga: Od EBRD-a i Kuvajtskog fonda tražit će se 56 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 23. 02. 2016. u 09:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH na sljedećoj sjednici razmatrat će inicijative o otvaranju pregovora s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Kuvajtskim fondom za dobivanje kredita od 56 milijuna eura za gradnju cestovne infrastrukture, piše danas "Dnevni avaz".

Inicijativu je na dnevni red delegiralo Ministarstvo financija, koje bi i vodilo pregovore s ovim institucijama, potvrdio je "Avazu" zamjenik ministra Mirsad Žuga. Kako kazao, što se tiče pregovora EBRD-a, namjera je da se na već postojeći ugovor o zajmu, koji podrazumijeva 16,5 milijuna, doda novih šest milijuna eura.

''Tih novih šest milijuna planirano je za gradnju cesta u Sarajevu. Prvi dio je 12. transverzala, gdje bi se na postojeće četiri trake dodale još dvije u dužini od 900 metara, a u to je uključeno i proširenje i završetak Stupske petlje'', kaže Žuga.

Drugi dio, dodaje, odnosi se na nastavak gradnje južne longitudinale.

''Potrebno je eliminirati uska grla, poboljšati vezu istočnog i zapadnog dijela Kantona Sarajevo, a planirana je i gradnja tri kružna toka. Od postojećih sredstava preostala su dva milijuna, a s ovih dodatnih šest imali bismo osigurali novce'', navodi Žuga.

Osim toga, na istoj sjednici Vijeću ministara bit će predloženo da se da zeleno svjetlo za početak pregovora s Kuvajtskim fondom za arapski ekonomski razvoj. Od ovog fonda, čiji je veleposlanik već najavio ''dobro raspoloženje" ove bogate zemlje da ulaže u BiH, tražit će se 50 milijuna eura zajma.

''Taj novac bio bi iskorišten za financiranje gradnje autoceste na Koridoru 5C, odnosno poddionice koridora Klopče - Donja Gračanica, na sektoru Sarajevo -Zenica sjever'', ističe Žuga.

Kopirati
Drag cursor here to close