Planovi

Život u novom domu u Mostaru: Studenti će volontirati, ali i proizvoditi hranu

Gospodarstvo / Flash | 13. 09. 2016. u 17:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna televizija posjetila je gradilište Franjevačke narodne kuhinje i studentskog doma u Mostaru, objekta koji bi trebao postati mjesto boravka za oko 150 studenata slabijeg imovinskog stanja. Prva faza radova, vrijednih oko 1.400.000 maraka privedena je kraju, piše Federalna.ba.

Iako ih uvijek čeka mnogo posla i treba još mnogo novca, franjevci se nadaju da bi ovaj centar svjetlo dana mogao ugledati već sljedeće godine.

Iako je tek trećina posla iza njih, u Franjevačkoj provinciji zadovoljni su urađenim. Sad im je, objašnjavaju, lakše tražiti donatore – jer je prostor oku vidljiv. Zahvaljuju, pri tom, onima koji su već pomogli – njih oko 3.000.

U redu čekaju i novi donatori, spremni dati onoliko koliko je potrebno da bude izgrađen, odnosno opremljna cijela jedna soba. A soba će biti za 150 studenata, uglavnom onih koji financijski ne mogu podnijeti troškove življenja u Mostaru. No, nisu franjevci zaboravili ni studente s invaliditetom, pa će na svakom od tri kata biti za njih arhitektonski prilagođene sobe.

Studenti će svoju zahvalnost na gostoprimstvu moći iskazati volontiranjem. Svoje će slobodno vrijeme i vrijeme raspusta, kada će se dom po potrebi pretvarati u turistički smještaj, moći provesti pod istim ovim krovom, u planiranoj narodnoj kuhinji.

"Još smo planirali u Rodoču da proizvodimo hranu, povrće koje možemo. Znači, nećemo oštetiti studente za njihov studij, ali će oni svakako pridonijeti, sami sebi smanjuju troškove života u gradu", objašnjava fra Iko Skoko, gvardijan Franjevačkog samostana.

Za dovršetak projekta, nastalog kao odgovor na loš socijalni status mnoštva građana, potrebno je još oko dva milijun maraka. U Franjevačkoj provinciji se nadaju da će novac uspjeti prikupiti, te da će studentski dom vrata otvoriti naredne godine.

Kopirati
Drag cursor here to close