Mjere

ZHŽ: Evo kako će se pomoći tvrtkama

Na snagu stupa i obustava svih ovršnih postupaka i postupaka prisilne naplate za vrijeme trajanja prirodne nepogode...
Gospodarstvo / Flash | 07. 04. 2020. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, te općine Posušje i Grude donijele su prijedlog mjera za pomoć poduzetnicima i obrtnicima za vrijeme trajanja nepogode prouzrokovane pojavom koronavirusa, objavio je portal Grude.com.

Naime, od početka mjeseca, mjere iz područja mjerodavnosti gradova i općina, prema fizičkim i pravnim osobama kojima je obustavljen rad za vrijeme trajanja prirodne nepogode prouzročene pojavom koronavirusa, temeljem zapovjedi stožera civilne zaštite su:

Tvrtke će se za 2020. godinu osloboditi plaćanja poreza, komunalne naknade na poslovne prostore za idućih šest mjeseci počevši od 1. travnja te  obveze plaćanja svih zakupnina prema gradovima i općinama za vrijeme trajanja prirodne nepogode.

Omogućit će se plaćanje svih obveza prema gradovima i općinama nastalim do 1.1. 2020. u mjesečnim ratama bez kamata do kraja 2020. godine.

Na snagu stupa i obustava svih ovršnih postupaka i postupaka prisilne naplate za vrijeme trajanja prirodne nepogode, bilo da su pokrenuti od strane gradova, općina ili javnih poduzeća i ustanova.

U drugoj fazi, koja se odnosi na razdoblje od 1. svibnja ako se stanje nepogode nastavi, lokalne zajednice će osigurati minimalne plaće u iznosu od 300,00 KM za poduzetnike, obrtnike i zaposlenike, kojima je obustavljen rad temeljem odluka Stožera civilne zaštite.

Mjera će se, navodi portal, primjenjivati za vrijeme trajanja obustavljenog poslovanja, a najdulje dva mjeseca. Ova mjera druge faze će se primjenjivati na one obrtnike i radnike koji ne budu odjavljivani u vremenu krize.

Također, prijedlozi mjera će se razmatrati na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te će po njihovom usvajanju krenuti daljnja realizacija, kako bi se zadovoljile sve procedure.

Kopirati
Drag cursor here to close