Opasnost od požara

Zetri prijeti zatvaranje?

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2017. u 14:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požarni inspektori zatvorit će sarajevsku dvoranu Zetra u potpunosti ako u njoj bude održan koncert ili sportski događaj prije nego što budu otklonjeni nedostaci u sustavu zaštite od požara, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini (BIRNBiH).

Kantonalni inspektori su početkom prosinca prošle godine uočili brojne nedostatke u sustavu zaštite od požara u Zetri i izdali dva rješenja u kojima su naložili javnom poduzeću ZOI ‘84 da ih otkloni ali se to do danas nije dogodilo.

Inspektor Fehret Ibrak kaže da u Zetri nije urađeno ništa da se smanji opasnost od požara u posljednjih pet mjeseci.

Zbog toga je Inspektorat za zaštitu od požara pri Ministarstvu unutrarnjih poslova Kantona Sarajevo zabranio održavanje koncerata i sportskih događaja u Zetri dok se ne otklone nedostaci. Zbog ove zabrane otkazan je koncert Ace Lukasa planiran za 6. svibnja, a krajem mjeseca je zakazan drugi koncert u dvorani.

U kontroli prije pet mjeseci inspektori su zaključili da sustav zaštite od požara u Zetri, napravljen po najsuvremenijim standardima 1999. godine, danas gotovo ne postoji. Između ostalog, sustav dojave požara ne radi, hidrantska mreža ne postoji, a ne rade ni svjetla za evakuaciju u slučaju nestanka struje.

Zetra je u trenutku inspekcije u prosincu 2016. godine imala dovoljno aparata za gašenje požara ali oni nisu bili raspoređeni pravilno. Inspektori su u skladištu pronašli šest aparata za gašenje dok aparata nije bilo na nosačima u nekim drugim prostorijama.

Aparatima je u međuvremenu istekao atest, potvrdio je za BIRN BiH inspektor Ibrak.

Prostorije koje u Zetri koristi Olimpijski odbor BiH posebna su opasnost, zaključili su inspektori. Komitet nije imao zapisnike o redovnom pregledu aparata za gašenje požara, vatrodojava nije bila ispravna, kao ni hidranti a uposlenici nisu prošli obuku zaštite od požara.

''U slučaju nastanka požara u prostoru Olimpijskog odbora BiH požar bi se mogao proširiti i na krovnu konstrukciju objekta Zetra a potom i na cijeli objekt'', jedan je od nalaza inspektora.

Direktor javnog poduzeća ZOI ‘84 Midhat Hubijar medijima je izjavio da je za rješenje problema potrebno 200.000 KM.

Prema planu javnih nabavki ZOI ’84 za popravljanje sustava zaštite od požara u Zetri potrebno je više od 600.000 KM. Sama nabavka sustava dojave požara vrijedna je 120.000 KM, stavka "instalacija centralne vatrodojave" dodatnih 30.000 KM, dok će remont i adaptacija kompresornice i protupožarne zaštite koštati više od pola milijuna KM.

Hubijar do trenutka objave teksta nije odgovorio na pozive BIRN-a BiH upućene ZOI-u ’84 .

Koncert "Moj ummete" planiran za 25. svibnja u Zetri još uvijek nije otkazan, navodi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close