pokrenut upravni spor

Zeničko zagađenje zraka opet u crvenim brojkama

Gospodarstvo / Flash | 05. 01. 2016. u 15:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvog radnog dana ove godine ponovno je došlo do pogoršanja kvalitete zraka i zagađenja okoliša na gradskom području Zenice, a količina sumpordioksida SO2 u zeničkom zraku i na gradskom displeju je označena crvenom bojom i brojkama 602 μg/m3.

Uprava grada je u skladu sa zahtjevom gradonačelnika Zenice, koji je u dva navrata tijekom prosinca uputio hitne zahtjeve Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, i u skladu sa zaključkom Gradskog vijeća sa posljednje prošlogodišnje sjednice, podnijela tužbu za pokretanje upravnog spora kod Županijskog suda u Sarajevu.

Ovim zahtjevom se traži "poništenje Rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma broj: UP-I-05-/2-23-11-133/14-III IV od 16.01.2015. godine kojim je izdana okolinska dozvola operateru 'ArcelorMittal' Zenica d.o.o. za pogone i postrojenja Departmenta Čeličane".

Pogon zeničke Čeličane, i to "BOF" kapaciteta 1,1 milijuna tona čelika godišnje i elektrolučna peć E"AF-100 t", kapaciteta 800.000 tona godišnje proizvodnje, jedni su od većih zagađivača zraka i okoliša u Zenici.

Upravni spor kod Županijskog suda u Sarajevu, zbog izdavanja okolinske dozvole operateru 'ArcelorMittal' Zenica za pogone i postrojena Departmenta Čeličane, posljednjih dana prošle godine, pokrenulo je i Udruženje "Eko forum Zenica".

Kopirati
Drag cursor here to close