Ozbiljni problemi

Zenički rudari nemaju sredstva za uplatu dugovanja za zdravstveno osiguranje

Gospodarstvo / Flash | 09. 12. 2016. u 19:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka s predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDŽ-a oglasio se menadžement Rudnika mrkog uglja Zenica i sindikalna organizacija ovog poduzeća s informacijom da ''Rudnik ne osporava dug i spreman je za dogovor o reprogramu“, ali da trenutno zbog nedovoljne proizvodnje uglja nemaju uvjete za izmirenje duga i redovne uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Ukupan dug Rudnika mrkog uglja Zenica za zdravstveno osiguranje iznosi oko 40 milijuna KM, ali je jedan dio dugovanja do 2009. godine, i u Rudniku navode da je realno očekivati da će za izmirenje, s krajem godine, biti iznos od oko 29 milijuna KM.

Ovaj rudnik je nakon brojnih jamskih poteškoća i jedne teške radne nesreće već nekoliko godina u ogromnim problemima. Kompletna mjesečna proizvodnja uglja u Zenici jedva da je dovoljna da pokrije sve proizvodne troškove, te isplate plaća i toplih obroka zaposlenih, ističu u RMU Zenica.

Čelnici Sindikalne organizacije RMU Zenica navode da su iznenađeni najavom Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDŽ-a da bi ''mogla doći u pitanje ovjera zdravstvenih knjižica'', a ako to budu uradili sindikat RMU Zenica ''neće dozvoliti situaciju po kojoj bi se obistinila najava iz ZZO ZDŽ''.

Zenički rudnik ima ozbiljnih problema s ostvarivanjem proizvodnje dok se ne omogući puna proizvodna funkcija u jamama, a posebno dok se u proizvodnju ne uvede sustav otkopavanja uglja sa ''širokim čelom'' u jami Raspotočje.

Kopirati
Drag cursor here to close