I manje zarađuju

Žene u BiH skoro šest mjeseci rade besplatno

Gospodarstvo / Flash | 21. 10. 2016. u 14:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razlike u plaćama muškaraca i žena jedna je od onih stvari koja na radnom mjestu izaziva najviše prijepora i žene u Europi u prosjeku zarađuju skoro 17 posto manje od muškaraca, pokazuju podaci londonske agencije Expert Market koja je među 40 zemalja BiH svrstala na dnu ljestvice.

Prema objavljenim podacima, u BiH žene zarađuju čak 46 posto manje u odnosu na muške kolege.

Prva na ljestvici i s najmanjom razlikom između zarade muškaraca i žena je Slovenija, gdje razlika iznosi 3,20 posto. Hrvatska je svrstana na 6. mjesto, s razlikom u plaćama muškaraca i žena od 7,40 posto, prenosi Hina.

Expert Market je također izračunao u kojem trenutku u tekućoj godini žene u Europi počinju raditi besplatno u odnosu na muškarce. Slovenke, koje najbolje stoje na ljestvici, počinju besplatno raditi 18. prosinca, drugoplasirana Malta, s razlikom u plaćama od 5,10 posto 11. prosinca, a trećeplasirana Poljska, s razlikom od 6,40 posto nauštrb žena, 7. prosinca. Hrvatice besplatno rade od 3. prosinca pa do kraja godine, a u BiH žene počinju raditi besplatno čak od 16. srpnja.

Predzadnje na tablici su Ukrajinke s 41 posto rade besplatno od 2. kolovoza, a žene u Gruziji s 34,80 posto to čine od 25. rujna.

Među posljednjih 10 država na tablici europskih zemalja u kojima je veliki nerazmjer između zarade muškaraca i žena smjestile su se i bogate zapadno europske države poput Velike Britanije s 19,70 posto, Njemačka s 21,60 posto i Austrije s 23 posto.

Iako slove kao zemlje koje su "rodno najravnopravnije", Šveđanke i dalje zarađuju 15,20 posto manje od muških kolega, Dankinje 15,80 posto, a Finkinje 18,70 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close