Posao

Žene su ogroman neiskorišteni potencijal BiH

Gospodarstvo / Flash | 19. 11. 2015. u 11:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednički projekt američke i švedske vlade, Projekt unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), obilježio je danas u Sarajevu 19. studenog, Dan ženskog poduzetništva organiziranjem okruglog stola o temi ''Strateško pozicioniranje ženskog poduzetništva''.

Cilj je da se naglasi važnost ženskog poduzetništva i potreba za sustavnim rješenjem i da bi se to podržalo u cijeloj zemlji.

Sudionici okruglog stola okupili su se i da vide na koji najbolji način mogu pomoći ženama poduzetnicama te na koji način BiH treba iskoristiti sve prednosti.

''Želimo pokušati raditi na razvoju, na iznalaženju regionalnih i tržišta Europske unije, jer žene su ogroman neiskorišteni potencijal BiH. Čak i u mojoj zemlji treba više raditi na tim pitanjima uključivanja žena'', naveo je Duffy.

Istaknuo je kako postoji mnogo načina na koje se može pomoći ženama. Jedan od tih načina je da se omogući jednak pristup koji imaju muškarci u svim oblastima. Drugi način je da se kreiraju mreže putem kojih će žene dobiti savjet bilo da je to savjet tehničke ili financijske prirode.

''Mi putem ovog zajedničkog projekta s USAID-om, ali isto tako putem niza naših pojedinačnih inicijativa, podržavamo žene, podržavamo poduzetništvo u koje su uključene žene'', navela je šefica Agencije za međunarodni razvoj uime švedske vlade Marie Bergstrom.

Istaknula je da u BiH vide da sve veći broj žena pokreće svoje firme i ''to obično rade iz potrebe, zato što nemaju drugi posao, drugi izvor prihoda''.

''U Švedskoj je to drugačije, žene pokreću posao zato što žele nešto razviti, zato što imaju ideju od koje žele nešto napraviti, tako da tu postoje još značajne razlike. Mi u tom smislu želimo raditi sve više'', kazala je Bergstrom, te dodala da pokušavaju pružiti podršku kako ženama poduzetnicama u BiH tako i njihovom uspostavljanju kontakata sa ženama poduzetnicama iz Švedske.

Kopirati
Drag cursor here to close