Novo potonuće

Željeznice RS poslovale s gubitkom od šest milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 31. 07. 2017. u 14:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željeznice Republike Srpske (RS) su u prvo polugodište završile sa šest milijuna KM gubitka. Novim financijskim milijunskim minusima povećan je akumilirani gubitak tog javnog poduzeća na 89 milijuna KM.

U polugodišnjem financijskom izvještaju za 2017. godinu, koji je objavljen na Banjalučkoj burzi, navedeno je da su ukupni prihodi bili 32 milijuna, a rashodi 38 milijuna.

U Željeznicama RS-a radi 3.045 radnika.

Uprava poduzeća je ranije priopćila da rade na planu restrukturiranja, za koji bi u rujnu podršku trebala dati Svjetska banka.

Po riječima ministra prometa i veza RS-a Neđe Trninića, vlasničko restrukturiranje podrazumijeva konverziju duga Željeznica od preko 130 milijuna KM prema Vladi po osnovu ino-kredita u kapital, nakon čega bi RS mogla pristupiti otkupu akcija manjinskih dioničara.

Financijsko restrukturiranje podrazumijeva izmirenje svih zaostalih obaveza prema radnicima za prijevoz, topli obrok i regres, kao i izmirenje obaveza prema Poreznoj upravi za poreze i doprinose, a organizacijsko restrukturiranje upravljački i računovodstveno razdvajanje poslova operacija i infrastrukture, formiranje profitnih centara i dovođenje broja zaposlenih na optimalnu razinu potrebnu za funkcioniranje željezničkog sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close