Od ponedjeljka

Željezničari prijete: Idemo u štrajk

Gospodarstvo / Flash | 11. 06. 2016. u 14:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikati "Željeznica Republike Srpske", kao što je najavljeno, organizirat će u ponedjeljak, 13. lipnja, jednosatni štrajk upozorenja radi ispunjavanja njihovih sindikalnih zahtjeva.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti, rekao je da se zahtjevi odnose na redovne isplate plaća, neisplaćenih šest toplih obroka i 11 nadoknada za prevoz, te izradu sistematizacije prema stvarnim potrebama ŽRS, uz aktivno učešće sindikata.

On je istaknuo da su ovu odluku donijeli svi sindikati zastupljeni u ŽRS, a prema njegovim riječima, štrajk upozorenja bit će organiziran u cijelom sustavu ŽRS i trajat će od 10 do 11 sati.

"Ponašanje Vlade RS prema ovom sustavu je maćehinsko, a sindikati će ići do kraja u ispunjavanju zahtjeva. Što se tiče rekonstrukcije, mi već godinama dobivamo takva obećanja, ali i dalje je to sve mrtvo slovo na papiru", rekao je Marin, pišu Nezavisne novine.

Simo Cvjetković, predsjednik drugog reprezentativnog sindikata ŽRS, potvrdio je da je u petak uplaćen topli obrok za studeni 2015. godine.

"Da li je to iz naših sredstava ili Vladinih stvarno ne bih znao reći, ali u svakom slučaju se radi o nečem što ne mijenja situaciju", kaže on.

Cvjetković je posebno istaknuo činjenicu da su dobili neslužbenu informaciju kako je prijedlog sistematizacije po kojem posao gubi od 300 do 500 radnika već urađen mimo znanja i saglasnosti sindikata.

"Tražimo aktivno učešće sindikata u svim pregovorima i izradama sistematizacije. Mi dobivamo samo neslužbene informacije i čitamo što mediji pišu, nitko iz Vlade i Ministarstva nam ništa ne govori, a tako ne bi smijeli raditi", rekao je Cvjetković.

Milenko Savanović, ministar rada i braniteljsko-invalidske zaštite, rekao je da svatko ima pravo na legalan način tražiti svoja prava, zajamčena zakonom.

"Vjerujem da će resorno ministarstvo i Uprava Javnog preduzeća ŽRS pokušati naći kompromis. Štrajkovima se ništa ne rješava, već se samo produbljuje kriza. Uvijek sam bio pristalica dijaloga", istaknuo je on.

Kopirati
Drag cursor here to close