Ubrzo i registar

'Zeleni alarm' za Mostar: U tjedan dana zaprimljeno 80 prijava divljih deponija

Osim za područje Mostara, prema njihovim podacima, veći broj prijava deponija u Hercegovini zabilježen je u općini Stolac.
Gospodarstvo / Flash | 25. 09. 2018. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvih tjedan dana ''Zelenog alarma'', anonimne telefonske linije za prijavu divljih deponija u Federaciji BiH, za područje Mostara zaprimljeno je oko 80 poziva.

Naime, ''Zeleni alarm'' se realizira u sklopu projekta ''Mapiranje divljih deponija'' kojega provodi Centar civilnih inicijativa (CCI) i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Na telefonskoj liniji 080 05 05 06, od ukupno oko 80 poziva za područje Mostara, 10 ih je obrađeno od strane CCI-a.

Osim za područje Mostara, prema njihovim podacima, veći broj prijava deponija u Hercegovini zabilježen je u općini Stolac.

U planu je ubrzo i objavljivanje karte na kojima će se moći vidjeti prijavljene divlje deponije.

U planu je i ubrzo objavljivanje registra divljih, nelegalnih deponija otpada u urbanim i ruralnim sredinama u Federaciji BiH, što će biti predstavljeno kao karta.

''Krajem prosinca - početkom siječnja 2019. planiramo objaviti simulaciju interaktivne web aplikacije divljih deponija, a do travnja 2019. završiti kompletan projekt'', rekao je za Bljesak.info Dževad Glinac iz CCI-a.

Glinac apelira građanima da prijavljuju divlje deponije i da daju što preciznije podatke.

''Planiramo da osim prijave na besplatni broj telefona, omogućimo prijavu i putem društvenih mreža gdje će moći poslati i fotografije, kao i precizne koordinate divljih deponija, a o čemu ćemo ih dodatno obavijestiti. Također ćemo osim TV spota kampanje emitirati i jingl kako bi omasovili i potaknuli građane da prijavljuju divlje deponije'', rekao je Glinac za Bljesak.info.

On ističe kako je da građani divlje deponije prijavljuju i nadležnim institucijama u općinama/gradovima FBiH, posebice kada je u pitanju formiranje novih deponija.

Prema ranijem pisanju medija, samo dvije deponije u BiH zadovoljavaju propise o uklanjanju otpada, a predviđa se da postoji oko 10.000 divljih deponija.

Kopirati
Drag cursor here to close