Kako dalje?

Zdravstvo u BiH: Nezadovojni i pacijenti i medicinsko osoblje

Gospodarstvo / Flash | 09. 11. 2016. u 14:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine je takva da su nezadovoljni pacijenti i zdravstveni radnici, proizilazi iz gotovo svih diskusija u raspravi koja je o stanju u zdravstvu provedena na današnjoj izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Zdravstveni sustav nije se urušio dosad samo zahvaljujući angažmanu liječnika i drugog medicinskog osoblja, koji pružaju maksimum u odnosu na to u kakvim uvjetima rade, te zahvaljujući beskrajnom trpljenju građana, pacijenata, rečeno je između ostalog.

Jedan od problema u praksi, na koje je ukazao veliki broj diskutanata, odnosi se na neujednačenost korištenja zdravstvenih prava u županijama, na nejednako, u nekim slučajevima i nedopustivo plaćanje participacije za zdravstvene usluge. Ukazano je i na mučne administrativne procedure ako pacijentu iz jedne županije treba zdravstvena usluga u drugoj.

Problem su i duge liste čekanja za pojedine vrste pregleda.

Diskutantni su kazali i da najavljena financijska konsolidacija zdravstvenog sektora ne bi trebala tretirati samo kliničke centre već i druge zdravstvene ustanove.

Više njih je podržalo riječi kolege, zastupnika Elvira Karajbića, da je neophodno prekinuti praksu u kojoj se pacijent liječi na osnovu štedne, a ne zdravstvene knjižice, nekad se prepisuju lijekovi koji nisu na esencijalnoj listi iako možda ima onih koji jesu na listama, a pacijenti liče na "kurire" prinuđene da hodaju "od vrata do vrata".

Diskutani koji su po zanimanju liječnici, ukazali su na loše uvjete u kojima radi zdravstveno osoblje i na neodgovarajuće vrednovanje njihovog angažmana, što sve više prijeti odlaskom liječnika. Problem je u načinu financiranja zdravstvenog sektora, nedostatnom novcu, suština je njihovih tvrdnji.

Ova sjednica Zastupničkog doma trebala bi rezultirati zaključcima u pravcu sanacije stanja u zdravstvenom sektoru, za koje je i resorni federalni ministar Vjekoslav Mandić, u uvodnom obraćanju zastupnicima, rekao da je veoma teško, da su nezadovoljni i pacijenti i zdravstveni profesionalci te da je nephodna hitna uspostava stabilnog sustava financiranja zdravstvenog sektora.

Za izradu prijedloga zaključaka zadužen je Odbor za zdravstvo, što će ovo tijelo Zastupničkog doma, na osnovu rasprave učiniti nakon pauze koja je proglašena na sjednici.

Kopirati
Drag cursor here to close