RS

Zbog neizvršavanja ugovora o privatizaciji kazne od 24,1 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 05. 06. 2015. u 08:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj do sada je privatiziran državni kapital u 125 poduzeća u kojima je, pored plaćanja kupoprodajne cijene, kupac preuzeo i druge obaveze, podaci su entitetskog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva. Kontrolama je utvrđeno da neki kupci državnog kapitala nisu u cijelosti izvršili ugovorne obaveze zbog čega su utvrđene i izrečene ugovorne kazne od 24.147.970,95 KM.

Zbog neizvršavanja ugovornih obaveza u RS-u je pokrenut sudski spor radi raskida Ugovora o prodaji državnog kapitala u gospodarskom društvu u "Ratarstvo" a.d. Nova Topola, koji još nije okončan, a sporazumno je raskinut Ugovor o prodaji paketa akcija državnog kapitala u Akcionarskom društvu GIK "Hidrogradnja" Istočno Sarajevo-Pale.

Ove podatke resorno ministarstvo dostavilo je kao odgovor na pitanje narodnog zastupnika Napredne Srpske Adama Šukala. Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva su pojasnili i da se kupcu može dati naknadni rok za izvršenje neizvršene obaveze, naplatiti ugovorna kazna ili pak raskinuti ugovor na teret kupca ili prodavca.

Osim navedenog, ugovor se može raskinuti i sporazumno ukoliko ugovorne strane to ocijene mogućim i prihvatljivim. U RS-u je ovlašteni prodavac državnog kapitala ranije bila Direkcija za privatizaciju, a zatim je te obaveze preuzela Investicijsko-razvojna banka RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close