Nekorektno

Zbog dugovanja TUŠ-a Menprom prijeti pozivom na bojkot slovenskih proizvoda

Gospodarstvo / Flash | 19. 02. 2016. u 10:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom poslovanja u Bosni i Hercegovini poduzeće TUŠ Trade, sa sjedištem u Bihaću, napravilo je i ostavilo ogromna dugovanja prema domaćim dobavljačima, proizvođačima kao i prema državi BiH, koja se kreću u iznosu od više od 10,3 milijuna eura pokušavajući se pri tome nekorektno povući s našeg tržišta i na taj način ostaviti višemilijunski dug građanima ove zemlje, javila je TV1.

Zbog dugova TUŠ-a prema domaćim dobavljačima i proizvođačima nedavno se oglasila firma Menprom.

''Kompanija Tuš s Mirkom Tušem 2009. godine na čelu svjesno je poslovanje prebacila na firmu Tuš Trade čiji je početni kapital samo 2.000 KM. Time je započeta velika prevara, s obzirom na činjenicu da se jasno radi o organiziranom kriminalu i prevari u gospodarskom poslovanju, te utaji poreza. Gospodarstvenici, među kojima i Menprom, još su u listopadu 2014. Tužiteljstvu BiH podnijeli kaznenu prijavu protiv Mirka Tuša, Milana Mlinara, Branka Cokana, Vida Habjana te preduzeća Tuš d.o.o. i Tuš Trade Bihać'', navode iz Menproma.

U prijavi je predloženo preduzimanje hitnih privremenih mjera, među kojima zabrana bilo kakvih statusnih promjena navedenih preduzeća. Slučaj je proslijeđen i Tužiteljstvu BiH. No, reakcije nema, javlja TV1.

Ukoliko je ne bude iz Menproma će pozvati na bojkot slovenskih proizvoda. Izvršna vlast Tuzlanskog kantona najjači je zagovornik zaštite domaćeg, a kantonalni premijer kaže da postoje dva pravca zaštite.

''Prvi je zaštita domaćeg kroz kupovinu domaćeg, ali i favoriziranje kroz zakonsku regulativu, a drugi, kada je u pitanju investiranje stranih kompanija ovdje, moraju se osigurati potrebne garancije da se ovakve stvari ne bi u budućnosti dešavale, kao što je slučaj s kompanijom Tuš'', naveo je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, javlja TV1.

Kopirati
Drag cursor here to close