HBŽ

Završna faza projekta "ForestEye"

Gospodarstvo / Flash | 04. 02. 2016. u 11:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt ForestEye koji se radi pod okriljem Instrumenta prekogranične suradnje (IPA), prekogranični program Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013 vrijedan 651.524 eura je ušao u fazu realizacije.

Spomenuti projekt vode Šumsko gospodarsko društvo Hercegbosanske šume d.o.o Kupres i Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta HB Županije u BiH, dok su sa strane Republike Hrvatske u projekt uključeni Hrvatske šume i Institut za razvoj i međunarodne odnose u Republici Hrvatskoj.

Pored nositelja, u projekt su još uključeni Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije te park prirode Biokovo.

Trenutno se na predjelu Biokova pod nazivom "Kaoci", izvode radovi na rekonstrukciji edukativno informativnoga centra. Pored toga, radi se i na obnovi starih bunara, koji su nekada služili pastirima za napajanje stoke, a nakon obnove će dobiti funkciju opskrbe vodom vatrogasnih postrojbi prilikom intervencija u ovome dijelu Biokova.

U planu je još proširenje protupožarnih putova, postavljanje dvije promatračnice i uređenje rekreativne staze kako bi investicija imala i svoju edukativnu stranu.

Planirani rok završetka radova je 1. svibnja 2016. dok je planirani kraj projekta predviđen za 1. ožujka 2017. godine.

Inače, projekt ForestEye ima za cilj poboljšanje kvalitete života u pograničnom području Hercegbosanske i Splitsko-dalmatinske županije smanjenjem šteta i rizika od prirodnih katastrofa izazvanih šumskim požarima te povećanje socijalne kohezije u lokalnim zajednicama kroz zajedničke akcije i podizanje svijesti kampanjama za zaštitu i očuvanje okoliša i održivo korištenje prirodnih resursa.

Kopirati
Drag cursor here to close