421.823.778 KM

Zastupnički dom sutra razmatra odluku o privremenom financiranju FBiH

Gospodarstvo / Flash | 28. 12. 2014. u 13:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanredna sjednica novog, postizbornog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za sutra radi razmatranja predložene odluke o privremenom financiranju FBiH za prva tri mjeseca iduće godine.

Takva odluka donosi se radi sprečavanja zastoja financijskih tokova u Federaciji u okolnostima kad federalni proračun za narednu godinu ne može biti donesen do 31. prosinca tekuće godine.

Odluku je utvrdila Federalna vlada predloživši Parlamentu da iznos za privremeno financiranje Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje 1. siječanj - 31. Ožujak 2015. bude 421.823.778 KM.

"Prema članu 35. Zakona o proračunima u Federaciji i Bosne i Hercegovine, ako Parlament ne donese proračun prije početka fiskalne godine, privremeno se, na osnovu odluke o privremenom financiranju, nastavlja financiranje poslova, funkcija i programa korisnika proračuna.

Privremeno financiranje obavlja se najduže za prva tri mjeseca fiskalne godine. Odluku o privremenom financiranju donosi Parlament.

Privremeno financiranje obavlja se razmjerno sredstvima utrošenim u istom razdoblju, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu.

U razdoblju privremenog financiranja financiraju se isti programi, a korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje na dan 31. prosinac prethodne godine. Proračun se mora donijeti najkasnije do 31. ožujka tekuće godine. Ukoliko se proračun ne donese do 31. ožujka, nakon toga neće se izvršavati rashodi u bilo koju svrhu osim otplate duga sve dok se proračun ne donese", obrazloženo je iz Federalne vlade.

Novi saziv Zastupničkog doma Federalnog parlamenta konstituiran je 2. prosinca nakon općih listopadskih izbora u Bosni i Hercegovini. Ne računajući konstituirajuće zasjedanje, sutrašnja sjednica je prva u novom mandatu i okolnosti nalažu da bude izvanrednog karaktera.

Proces konstituiranja novog saziva Doma naroda, kao druge razine u ovom dvodomnom parlamentu bez kojeg također nije moguće izglasavati zakone i druge važne odluke, još nije završen, ali ima naznaka da bi se i to moglo uskoro dogoditi.

Kopirati
Drag cursor here to close