U MOstaru nema magle

Zašto se letovi iz Sarajeva ne preusmjeravaju u Mostar?

Gospodarstvo / Flash | 29. 12. 2015. u 05:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog magle i smanjene vidljivosti otkazani su letovi na Aerodromu Sarajevo s kojeg već nekoliko dana nije moguće sletjeti niti poletjeti. No, iako ima sve predispozicije, a i sunca na pretek aerodrom u Mostaru je prazan.

Marin Raspudić, direktor mostarskog aerodroma kaže za televiziju N1 kako o tome hoće li slijetati u Mostar uglavnom odučuju aviokompanije.

''Mi smo tu da budemo alternacija, a na aviokompanijama je da procjene šta zadovoljava njihove putnike i njihove usluge. A o našim tehničkim karakteristikama ja ne bih pričao. Ako je državnički let bio za Saudijsku Arabiju i Tursku odavdje, to dovoljno govori da možemo kompletnu uslugu pružiti i očekujemo pozitivan razvoj situacije da će se i ostale aviokompanije okrenuti prema Mostaru", rekao je Raspudić televiziji N1.

Gradonačelnik Mostara vidi pak još jedan problem.

"Ono što je važno da bi Mostar bio alternativna zračna luka za Sarajevo je da se mora platiti osoblje da dežura 24 sata kako bi moglo primiti sve one avione koji ne mogu da dođu na određenu destinaciju", rekao je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.



Televizija N1 zabilježila je i turiste iz Maglaja, koji su došli na mostarsko sunce.

"Mi nismo odavdje, ali došli smo iz Maglaja ovdje kod vas da uživamo. Ne pamtim da je ovako fino bilo u prosincu, ujutro je malo svježe, ali po danu proljetno doba", govore posjetitelji za televiziju N1.

Slično vrijeme, kažu meteorolozi, nastavit će se i narednih dana. Nadležni bi zato trebali ozbiljnije razmisliti o alternativi za aerodrom u Sarajevu.

Početkom naredne godine zima bi mogla pokazati zube, ali Hercegovina bi, kao i prethodnih godina, mogla ponovo biti izuzetak.

''U Hercegovini se očekuje sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost dok će u Bosni preovladavati tmurno i maglovito vrijeme", kazao je Zoran Zadro, meteorolog.

Sunčano razdoblje nastavit će se i narednih dana u Hercegovini, ali nažalost period niske oblačnosti i magle ometat će život Sarajlija. Mnogi se u Mostaru fotografiraju kako bi „sačuvali uspomenu“ na sunce i lijepo vrijeme jer prema prognozama meteorologa, gradovi u većem dijelu Bosne još dugo neće vidjeti sunca.

Kopirati
Drag cursor here to close