Propisi o hrani

Zaštita zdravlja i interesa potrošača primarni ciljevi Agencije

Gospodarstvo / Flash | 14. 03. 2014. u 16:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 15. ožujka, Svjetskog dana potrošača, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine uputila je priopćenje za javnost u kojem podsjeća kako su zaštita zdravlja i interesa potrošača primarni ciljevi svih aktivnosti Agencije.

- Jedna od najznačajnijih aktivnosti Agencije u tom pogledu je uspostavljanje pravnog osnova za zaštitu zdravlja i interesa potrošača u suradnji sa nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH - navodi se u priopćenju.

U njemu se napominje kako je na prijedlog Agencije u proteklom razdoblju doneseno i objavljeno 117 propisa o hrani kojima se preuzimaju standardi Europske unije zasnovani na najnovijim znanstvenim saznanjima.

- Propisi o hrani usmjereni su na zaštitu interesa potrošača i osiguravaju osnovu za informiranje potrošača prije izbora prehrambenih proizvoda koje će konzumirati. Cilj propisa o hrani je sprečavanje nečestitih ili obmanjujućih postupaka, patvorenja prehrambenih proizvoda i svih drugih postupaka koji mogu dovesti potrošača u zabludu - navodi se u priopćenju.

Agencija kao kontakt točka međunarodnih sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, kao što su RASFF EC i INFOSAN WHO/FAO, u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini kontinuirano i blagovremeno poduzima mjere otklanjanja ili minimiziranja rizika porijeklom iz hrane u slučaju zaprimljenih informacija o zdravstveno neispravnoj hrani na tržištu Bosne i Hercegovine - dodaje se u priopćenju.

Iz Agencije ističu kako u suradnji sa nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH redovno vrši procjenu rizika, te daje odgovarajuće preporuke u cilju zaštite zdravlja potrošača.

- Ovom prilikom naglašavamo kako su subjekti u poslovanju s hranom, shodno odredbama Zakona o hrani, primarno odgovorni za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane, a potrošačima u cilju zaštite zdravlja preporučujemo da se pri pripremi, rukovanju i čuvanju hrane pridržavaju preporuka nadležnih institucija, te da obrate pažnju na sadržaj deklaracije i organoleptička svojstva proizvoda - navode iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close