FXLider

Zaradite na dionicama Yahooa sa besplatnih 50 eura

Gospodarstvo / Flash | 10. 12. 2015. u 08:28 FXLider

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednje godine bile su veoma turbulentne za Yahoo. Uz mnoštvo reorganizacija ova kompanija nije uspjevala pronaći prave ljude i načine da stabilizuje svoje poslovanje i učešće na tržištu, a Marissa Mayer, aktualni CEO kompanije, najčešće je bila okrivljivana za to.

Međutim i pored toga što Yahoo nije poslovao previše uspješno kao internet kompanija, njegove dionice su porasle.

Od kada je Marissa Mayer 2012. godine došla na čelo kompanije, cijena dionica se više nego udvostručila, sa 15 dolara na trenutnih 35 dolara. Ipak glavni razlog za to bilo je vlasništvo značajnog dijela akcija Alibabe, kineske kompanije za online trgovinu.

Uključite se u trgovanje cijenom dionica Yahooa i počnite da zarađivati na svjetskoj burzi od svoje kuće u 3 jednostavna koraka:

1. registrirajte besplatni račun za trgovanje na linku ovdje
2. verificirajte nalog za trgovanje i
3. automatski dobivate besplatnih 50 eura na svom nalogu sa kojima odmah možete da početi trgovati i zarađivati.

Yahoo! je kupio dio Alibabe prije više od desetljeća dogovorom koji je postigao Jerry Yang, jedan od osnivača Yahoo!-a. Danas Alibaba obuhvaća 80% trgovine putem interneta u Kini. Pre nego što je Alibaba održala najveću IPO u povijesti, akcije Yahoo!-a su bile najlakši način da investitori kupe dio ove kineske kompanije.

Yahoo! posjeduje akcije Alibabe u vrednosti oko 40 milijardi dolara. Za sada akcije se čuvaju po strani jer bez obzira na njihovu nominalnu vrednost, onog trneutka kada se aktiviraju, njihova vrijednost više neće biti 40 već 24 milijarde dolara zbog poreza. Ukoliko Yahoo! proda akcije Alibabe, porez koji će morati platiti je $16 milijardi. Ukoliko akcije budu predate akcionarima, Yahoo! će također morati platiti porez od $16 milijardi.

Jedino rješenje je da se akcije predaju akcionarima dok su još uvijek na neki način zapečaćene. Način da se to ostvari je takozvani ’spin-off’, da se formira nova nezavisna kompanija Aabacou čijem vlasništvu će zapravo biti akcije Alibabe. Iako nova kompanija Aabaco neće biti u povoljnijem položaju po pitanju plaćanja poreza od Yahoo!-a ona je ipak bez drugog baznog biznisa o kome mora voditi računa, za razliku od Yahoo!-a, i kao takva lako može biti kupljena od strane neke druge kompanije.

Međutim to je još uvek u sferi spekulacija. Trenutna situacija je takva da Yahoo! pokušava pronaći najbolji način da obavi ovaj spin-off pri čemu i ne krije da je osnovni cilj ušteda $16 milijardi na račun poreza. Ipak IRS (Organizacija za kontrolu prihoda i plaćanja poreza vlade SAD-a) snažno se usprotivila i odbila da odobri ovaj spin-off.

Prema mnogim ekonomistima upravo način na koji Yahoo izađe na kraj sa ovim problemom u najvećoj meri će utjecati i na cijenu njegovih dionica.

'’Prema analitičarima iz CNN Moneya, ukoliko se problem uspešno riješi cijena dionica bi mogla da poraste i do 41 dolar. Međutim, ukoliko se to ne dogodi, mogla bi da padne i na 30 dolara’', kaže informiran izvor iz Fortradea.

FXLider ima suradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autoriziranom i reguliranom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Upozorenje o riziku i odricanje od odgovornosti

Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na financijski leverage i nose visoku razinu rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo postati nepovoljne za Vas. Gubici mogu nadmašiti Vaše depozite i od Vas bi se mogle očekivati dodatne uplate.

Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, tražbinu niti transakciju, glede bilo kojega financijskog instrumenta.

FXLider ne prihvaća bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti jamstvo za točnost ili potpunost ovih podataka.

Slijedom toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik.

Kopirati
Drag cursor here to close