Bataljonska grupa lake pješadije

Započela provjera obučenosti najbrojnije jedinice OS BiH

Smotru Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) u kasarni ''Mika Bosnić'' izvršio je zapovjednik Operativnog zapovjedništva OS BiH generalmajor Radovan Ilić
Gospodarstvo / Flash | 23. 09. 2019. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postrojavanjem i smotrom Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG), najbrojnije deklarirane jedinice OS BiH,  23. rujna 2019. godine u kasarni ''Mika Bosnić'', u Centru za borbenu obuku na Manjači, službeno je počela prva od četiri razine sustava ocjenjivanja Bataljonske grupe lake pješadije.

Prvostupanjsko ocjenjivanje SEL-1 (Self Evaluation Level 1) Bataljonske grupe lake pješadije će se izvoditi  od 23. do 27. rujna 2019. godine na Manjači, a u istom sudjeluje 1 075 vojnih osoba, od čega je 840 pripadnika INF-L-BNG, jedinice koja se ocjenjuje.

Foto: PR / Započela provjera obučenosti najbrojnije jedinice OS BiH

Smotru Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) u kasarni ''Mika Bosnić'' izvršio je zapovjednik Operativnog zapovjedništva OS BiH generalmajor Radovan Ilić. Smotri su nazočili zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva za operacije brigadni general Kenan Dautović, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki i svi zapovjednici brigada OK OS BiH.

Izvještaj generalu Iliću o spremnosti jedinice za ocjenjivanje predao je zapovjednik INF-L-BNG pukovnik Elvir Faljić.

General Ilić je naglasio da je ocjenjivanje SEL-1  Bataljonske grupe lake pješadije jedan novi korak OS BiH u smislu deklariranja nove jedinice ranga bataljonske borbene grupe.

''Iskreno se nadam da će ljudstvo i tehnika opravdati spremnost za proces ocjenjivanja i da će u četvrtak, 26. rujna, imati pozitivan prolaz na ovoj aktivnosti'', istaknuo je general Ilić.

Ovom prilikom, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki poručio je da ''danas počinje ocjenjivanje operativnih sposobnosti jedinice koja broji 840 vojnih osoba'' te izrazio nadu da će se ova ''četverodnevna aktivnost realizirati bez ozljeda, pozitivno i uspješno.''

Foto: PR / Započela provjera obučenosti najbrojnije jedinice OS BiH

Prvostupanjsko ocjenjivanje SEL-1 izvodi se s ciljem provjere stupnja obučenosti i interoperabilnosti INF-L-BNG sa jedinicama NATO partnerskih zemalja u izvršenju zadataka u operacijama podrške miru.

Za realiziranje procesa ocjenjivanja zaduženi su certificirani ocjenjivači iz OS BiH i partnerskih zemalja, uz nadzor NATO-ovog tima za kontrolu procesa ocjenjivanja. Ocjenjivanje SEL-1 prva je od četiri razine, koje jedinica INF-L-BNG mora proći radi dobivanja certifikata kojim se potvrđuje da je u potpunosti osposobljena, interoperabilna i spremna za angažiranje u operacijama podrške miru.

Foto: PR / Započela provjera obučenosti najbrojnije jedinice OS BiH

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine, u Centru za borbenu obuku organizira se Dan za posjetitelje na kojem se očekuje nazočnost predstavnika Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva obrane BiH, Zajedničkog stožera OS BiH, Stožera NATO-a u Sarajevu, EUFOR-a, komandi jedinica OS BiH, vojno-diplomatskih predstavnika u BiH i predstavnika civilnih organa vlasti u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close