Usklađivanje politike

Zakon o poljoprivredi: Proces započeo 2008. godine i dalje na početku

Gospodarstvo / Flash | 28. 02. 2017. u 16:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije ostvaren željeni napredak u usklađivanju poljoprivredno-prehrambenog sektora Bosne i Hercegovine, zaključeno je u Analizi implementacije Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, koja je danas prezentirana Vijeću ministara.

Naime, Vijeće je pozvalo sve institucije nadležne za poljoprivredu u Bosni i Hercegovini da svojim aktivnim sudjelovanjem pruže punu podršku Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u implementaciji odredbi ovog zakona, priopćeno je iz Vijeća.

Analizom je dam pregled implementacije Zakona po poglavljima, a posebno su analizirani procesi usuglašavanja domaće politike u poljoprivredi s principima Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, uključujući harmonizaciju zakonodavstva, izgradnju i jačanje institucija i reforme politike.

''Generalno gledano, nije ostvaren željeni napredak u usklađivanju poljoprivredno-prehrambenog sektora Bosne i Hercegovine sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom, odnosno taj proces i dalje je na samom početku iako je započeo još 2008. godine'', navodi se u ovoj analizi.

Dodaje se da je ovo jedan od najvećih izazova u sektoru poljoprivrede u BiH, kako zbog obima legislative koju treba preuzeti i implementirati i potrebnih institucionalnih kapaciteta koje treba izgraditi ili osposobiti, tako i zbog činjenice da zajednička poljoprivredna politika EU i sama stalno prolazi kroz značajne reforme i stalne promjene, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close