Vijeće ministara

Zajednički pristup tržištu električne energije

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o zajedničkom pristupu tržištu električne energije, energetskoj efikasnosti i obnovljivom razvoju.
Gospodarstvo / Flash | 04. 04. 2018. u 17:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju o inicijativi Grupe na visokom nivou za povezanost centralne i jugoistočne Europe (CESEC) o zajedničkom pristupu tržištu električne energije, energetskoj efikasnosti i obnovljivom razvoju.

Ovim memorandumom dopunjava se opis poslova i zadataka dogovoren u Sofiji 2015. godine o suradnji u oblasti plina u okviru Grupe na visokom nivou za povezanost centralne i jugoistočne Europe.

Zaključivanje ovog memoranduma korisno je za regionalni energetski sistem u procesu efikasnog i blagovremenog postizanja ciljeva energetske politike Unije te u rješavanju izazova s kojima se suočava energetski sektor u zemljama članicama i ugovornim stranama Energetske zajednice. Memorandumom i pratećim akcionim planom predviđeno je učešće Bosne i Hercegovine u dva regionalna projekta.

Prijedlog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ukloniti barijere u trgovini sa Srbijom

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva privrede Republike Srbije o međusobnoj suradnji i prihvaćanju dokumenata koje izdaju akreditirane laboratorije za industrijske neprehrambene proizvode.

Cilj je unaprijediti međusobnu trgovinu i smanjiti te ukloniti barijere u trgovini tehničkim industrijskim proizvodima radi daljnjeg jačanja ekonomske suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Na ovaj način bit će ukinuta nepotrebna praksa nepriznavanja ispitnih izvještaja  akreditiranih laboratorija jer su akreditaciona tijela iz obje države potpisnice sporazuma s Evropskom akreditacijom (EA).

Memorandum predstavlja provedbeni akt Sporazuma o ekonomskoj suradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije iz 2009. godine.

Ranije su nadležna ministarstva dvije države zaključila Protokol o međusobnom priznavanju i prihvaćanju dokumenata akreditiranih laboratorija iz oblasti hrane i hrane za životinje biljnog i mješovitog porijekla.

Prijedlog za zaključivanje ovog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zaštita bh. građana

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u vezi s odlukom Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) o premještanju DNK laboratorije u Hag i aktivnostima tima za pregovore Vijeća ministara u cilju postizanja sporazuma o tehničkoj suradnju s ICMP-om radi nesmetanog daljnjeg odvijanja procesa identifikacije nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara ovlastilo je ministricu za ljudska prava i izbjeglice i Kolegij direktora Instituta za nestala lica BiH da u ime tima za pregovore Vijeća ministara BiH posjeti Međunarodnu komisiju za nestala lica sa sjedištem u Hagu u cilju postizanja dogovora oko prijenosa DNK laboratorije i omogućavanja nesmetanog odvijanja procesa identifikacije nestalih u BiH.

Bosna i Hercegovina traži da se, u skladu s domaćim i međunarodnim propisima, između ostalog, riješe pitanja zaštite osobnih podataka građana nad kojim nadzor mora imati BiH. Ovo je naročito uvjetovano činjenicom da su obitelji nestalih osoba dale povjerenje predstavnicima ICMP-a da obrađuju podatke, ali ih nisu ovlastile da te podatke iznose van granica Bosne i Hercegovine. 

Radi se o uzorcima od oko 70.000 građana BiH koji predstavljaju biološke podatke, a koji bi mogli biti zloupotrebljeni, zbog čega bh. tim želi osigurati punu zaštitu prava građana Bosne i Hercegovine.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close