javni sektor

Zahtjev vlastima: Ukidanje korupcijskih mehanizama u zapošljavanju

Gospodarstvo / Flash | 09. 12. 2015. u 13:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Centra za razvoj omladinskog aktivizma predali su danas predstavnicima Federalne vlade, Vlade Županije Sarajevo, JP Elektroprivrede BiH, JP BH-Gasa, Agencije za državnu službu FBiH i Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, Zahtjev za ukidanje korupcijskih mehanizama i diskriminatorne prakse u zapošljavanju i pristupu radnim mjestima u javnom sektoru.

Ovaj centar, koji je član Antikorupcijske mreže u Bosni i Hercegovini (ACCOUNT), na taj način obilježio je Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Kako su naveli rezultati istraživanja koje je proveo ACCOUNT o stanju u oblasti zapošljavanja i pristupa radnim mjestima u javnom sektoru u BiH pokazali da pravilnik kojim se utvrđuju kriteriji zapošljavanja nema 54 od 106 anketiranih javnih ustanova i 47 od 77 anketiranih javnih poduzeća.

Aktivistica Centra za razvoj omladinskog aktivizma Nerma Mujković pojasnila je da je cilj podnošenja ovakvog zahtjeva ostvarivanje principa transparentnosti u javnom sektoru, sprečavanje eventualnih nezakonitosti u procesu zapošljavanja te osiguranje jednakopravnog pristupa radnim mjestima u javnom sektoru svim građanima.

Izrazila je nadu da će zahtjev imati odjeka te da će se postići rezultati u ostvarivanju veće transparentnosti u zapošljavanju.

Zahtjevom, koji su danas predali, traži se da Vlada FBiH, županijske vlade i općinski organi izvrše analizu pravnih propisa koji omogućavaju rukovoditeljima javnih poduzeća da neposredno vrše zapošljavanja.

Zatraženo je i da svaki upravni organ u FBiH ima zakonsku obavezu donošenja godišnjeg plana zapošljavanja, kao i ukidanje diskrecijskog prava rukovoditelja upravnih organa pri izboru kandidata za zapošljavanje.

Također, ovim zahtjevom je zatraženo uvođenje principa da kandidat koji je ostvario najveći broj bodova tijekom natječajne procedure za zapošljavanje, postane javni službenik te ukidanje mogućnosti zapošljavanja na određeno vrijeme bez raspisivanja javnih oglasa.

Predstavnici Centra za razvoj omladinskog aktivizma smatraju da je potrebno zakonski definirati veće ovlasti inspekcijskih organa, kada su u pitanju zloupotrebe u javnom sektoru.

Kopirati
Drag cursor here to close