Devastiranje agrara

Za Vladu RS neprihvatljiv prijedlog Europske komisije o trgovinskim ustupcima

Gospodarstvo / Flash | 10. 06. 2016. u 14:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske (RS) smatra da bi prihvaćanje ponuđenih izmjena Sporazuma o stabilizaciji i prudruživanju BiH s Europskom unijom (EU) proizvelo dodatno devastiranje agrarnog sektora RS, priopćeno je iz entitetskog Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Time bi se, tvrde, dovela u izuzetno težak položaj, posebno primarna proizvodnja.

''U tom smislu odgovornost za posljedice odluka koje se odnose na poljoprivredne proizvođače iz RS-a, moraju preuzeti kadrovi tog bh. entiteta u Vijeću ministara BiH'', priopćeno je iz entitetskog Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Taj resor je danas obaviješten da je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH upućen dopis šefa pregovaračkog tima Europske komisije Mikele Matuele, a u vezi adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i prudruživanju.

U dopisu se razmatraju zahtjevi obe strane, te izražava spremnost Europske komisije za prihvaćanje određenih zahtjeva BiH, uz obavezu da BiH prihvati najveći broj trgovinskih ustupaka za oko 200 poljoprivrednih proizvoda koji se uvoze u BiH.

''Povlastice koje bi se eventualno dale EU strani mnogo su vrijednije od povlastica koje BiH dobiva, te smatramo da prihvaćanje ovog prijedloga Europske komisije nije opravdano. Predloženim pozicijama, bez uređenog sustava prihvaćanja EU fondova za razvoj poljoprivrede, u uvjetima kada nisu iskorištene mjera zaštite, nismo uvjereni u pozitivne strane eventualnih izmjena SSP u ovom trenutku'', navode iz Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close