Rez na rez

Za koliko će se ohladiti topli obrok

Gospodarstvo / Flash | 14. 10. 2016. u 10:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oporezivanje toplog obroka radnika koji po tom osnovu u privatnim firmama primaju 16 KM dnevno značilo da će oni donositi kući 150 KM manje, rekao je za Dnevni avaz Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović.

Naime, predstavnici sindikata i poslodavaca u Federaciji, dan nakon održane sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) na kojoj su očekivali dogovor o odgađanju primjene Pravilnika o Zakonu o porezu na dohodak, nisu krili nezadovoljstvo zbog činjenice da do toga nije došlo.

Kako prenosi Dnevni avaz, ministrica financija FBiH Jelka Milićević nije pristala na prijedlog izaslanstava Udruženja poslodavaca i Saveza samostalnih sindikata BiH o prolongiranju oporezivanja toplog obroka za iznos veći od 8,5 KM dnevno i regresa većeg od 50 posto prosječne plaće u FBiH do 1. siječnja 2017.

Istaknula je kako su navedene izmjene Pravilnika vezane za odredbe o visini toplog obroka u Općem kolektivnom ugovoru, te da bi se u slučaju prolongiranja primjene Pravilnika taj ugovor morao staviti van snage.

Predsjednik Sindikata rudara u FBiH Sinan Husić rekao je kako sindikati nisu protiv fiskalnih reformi, ali tvrdi da su neki radnici sada dovedeni u neravnopravan položaj, zbog činjenice da su im poslodavci prinuđeni isplaćivati veće naknade koje nemaju karakter plaće.

Zbog te činjenice, navodi on, tražili su istovremeno stupanje na snagu i izmijenjenog pravilnika, ali i zakona o porezu na dohodak te o doprinosima, kako ne bi bilo veće štete.

''Stanje je ionako bilo složeno, a sada je još složenije'', kazao je Husić.

Eldin Hadžiselimović, direktora ASA Holdinga, rekao je za Avaz da “ASA Prevent grupacija, kao vodeći privatni poslodavac, izražava zabrinutost zbog kontinuiranog ugrožavanja poslovnog ambijenta.

''Iako je Vlada FBiH proklamirala rasterećenje privrede kao osnovu Reformske agende, za rezultat imamo nekonzistentnost, netransparentan rad i manjak senzibiliteta za realni sektor, koji direktno utiče na budžet Vlade, primjena pravilnika će utjecati i na primanja radnika čime se smanjuje kupovna moć što dodatno doprinosi socio-ekonomskoj nestabilnosti u BiH'', kazao je Hadžiselimović.

Iz Vlade FBiH je potvrđeno kako će izmjene Zakona o porezu na dohodak, te Zakona o doprinosima biti užurbano usvojeni kako bi se postigao neutralni fiskalni efekt.

''Vlada FBiH će užurbano raditi na njihovoj pripremi'', poručili su iz Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close