Forum

Vuković: BiH bilježi blagi oporavak gospodarstva

Predsjednik HGK Luka Burilović kazao je kako je Bosna i Hercegovina od zemalja izvan EU za Republiku Hrvatsku prvi i možda najvažniji vanjskotrgovinski partner.
Gospodarstvo / Flash | 04. 12. 2020. u 15:02 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH), u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, u petak je u Mostaru organizirala gospodarski forum "Ulazak Republike Hrvatske u EU, odraz na razvoj gospodarstva - pozitivna iskustva primjenjiva u BiH".

Cilj skupa bio je upoznavanje s trenutnim stanjem gospodarstva u BiH, pronalazak rješenja za postojeće poteškoće, odnosno prepreke unaprjeđenju poslovanja i razvoju gospodarstva, vanjskotrgovinska razmjena BiH te pozitivne prakse u Hrvatskoj primjenjive na bh. gospodarstvu.

Predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković izjavio je novinarima nakon skupa kako Bosna i Hercegovina bilježi blagi oporavak gospodarstva te podsjetio kako je izvozni potencijal Bosne i Hercegovine 72 posto orijentiran prema Europskoj uniji.

Foto: Bljesak.info / Forum: BiH bilježi blagi oporavak gospodarstva

''U vrijeme pandemije Bosna i Hercegovina je imala pad izvoza 25 posto i pad uvoza 28 posto, dok je on danas minus 11 posto u izvozu i minus 14 posto u uvozu. Dakle, mi sada bilježimo već neke pozitivne pomake zahvaljujući upornosti gospodarstvenika u BiH, njihovom vlastitom kapitaliziranju i investiranju'' - istaknuo je.

Po njegovim riječima, situacija u zemlji još nije takva da bi se mogle povećavati plaće, ali kako postoji nada će određeni jamstveni fondovi pomoći gospodarstvenim granama koje su posebno pogođene i dati pozitivan učinak.

Predsjednik HGK Luka Burilović kazao je kako je Bosna i Hercegovina od zemalja izvan EU za Republiku Hrvatsku prvi i možda najvažniji vanjskotrgovinski partner.

''Za našu zemlju to je strateški važno, kao i sam ulazak BiH u Europsku uniju, što je hrvatski strateški cilj i interes'' - kazao je novinarima Burilović.

Podsjetio je kako je sam proces hrvatskih pregovora bio dug i mukotrpan, ali da se višestruko isplatio i da su benefiti višestruki. Stoga je, dodao je, u interesu BiH da se pristupni proces što prije završi i da BiH postane dio elitne asocijacije - Europske unije.

Foto: Bljesak.info / Forum: BiH bilježi blagi oporavak gospodarstva

Upitan o utjecaju pandemije na gospodarstvo, Burilović je kazao kako svi moraju biti svjesni da je zbog pandemije ova godina godina preživljavanja, a nekakav početak normalnijeg oporavka gospodarstva očekuje se u proljeće sljedeće godine.

Gospodarski forum je zbog pandemije koronavirusa i propisanih mjera okupio manji broj sudionika, a pored gospodarstvenika, bh. resornih ministara i domaćina skupa, prisustvovali su gosti iz Hrvatske, među kojima ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Kopirati
Drag cursor here to close