Cijene

Vrijeme je da se stvaraju zalihe čokolade

Gospodarstvo / Flash | 23. 04. 2017. u 08:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajnje je vrijeme da ovisnici o čokoladi počnu praviti zalihe, jer to zadovoljstvo možda neće još dugo biti ovako jeftino, poručuje njujorška agencija Bloomberg.

Naime, pad cijena kakaoa u proteklih 12 mjeseci od 41 posto učinio je da ova sirovina zabilježi najgore rezultate među 34 sirovine koje prati njujorška agencija Bloomberg, prenosi Tanjug.

Cijene kakaoa su pale jer je proizvodnja porasla u Obali Bjelokosti, koja je vodeći svjetski uzgajivač ove kulture, a pad cijena sirovine je posljedično izazvao obaranje maloprodajnih cijena čokolade.

Međutim, sedam od devet trgovaca koje je anketirao Bloomberg očekuju da će se cijene oporaviti do kraja godine, pošto bi aktualni pad mogao primorati poljoprivrednike da smanje investicije, što bi ugrozilo prinose.

"Cijene sirovina se obično ne zadržavaju predugo na niskoj razini", kaže direktor kompanije Stevenson and Co. Capitalmenadžment, John Stevenson.

Cijene kakaoa su ove godine pale za 14 posto na 1.826 dolara po metričkoj toni na ICE burzi u New Yorku. Ove nedjelje su iznosile 1.756 dolara, što je najniža razina od kolovoza 2007. godine.

Cijene će se oporaviti na 2.353 dolara do kraja godine, prema prosječnoj procjeni devet trgovaca.

Prodaja čokolade širom svijeta je prošle godine dostigla 98,2 milijarde dolara, što je rekord, iako je obujam prodaje smanjen za 0,2 posto u odnosu na godinu dana ranije na 6,87 milijuna tona, prema podacima Euromonitor Internationala.

Do 2021. godine, prodaja će porasti na 7,33 milijuna tona na iznos od 110 milijardi dolara, prema ocjenama istraživača.

Kopirati
Drag cursor here to close