Chen Bo

Vozeći se brzim vlakom "Pojasa i puta" unaprijediti odnose Kine i BiH

Gospodarstvo / Flash | 27. 01. 2017. u 10:51 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 2016. godini kineska ekonomija rasla je srednjom i visokom brzinom. Bruto društveni proizvod je u cijeloj godini porastao za 6,7 posto u odnosu na prošlu godinu, a ukupni ekonomski iznos je dosegao 11 triliona američkih dolara, što čini brzinu rasta kineske ekonomije vodećom u svijetu. Renminbi je uvršten u korpu valuta SDR MMF-a, što znači da je kineska valuta postala jedna od službenih rezervnih valuta ove financijske institucije. Ovo je u razgovoru za Fenu izjavila veleposlanica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo.

Veleposlanica Bo je u razgovoru uoči Kineske nove godine, 28. siječnja, rekla da je 2016., suočavajući se s varljivom svjetskom situacijom, NR Kina predložila kinesko rješenje za jačanje globalnog upravljanja te promicala "pravedniji i razumniji razvoj međunarodnog političkog i ekonomskog poretka".

Kineski recept

''U rujnu je predsjednik Xi Jinping uspješno predsjedavao Summitom G20 u Hangzhou, te je prepisao "kineski recept" za svjetsku ekonomiju, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje, tretirajući simptome i uzroke. U studenom, na konferenciji lidera APEC-a, predsjednik Xi je jasno poručio da se protivi protekcionizmu, da se ekonomska globalizacija treba unaprijediti u pravcu uključivosti i da sve strane imaju koristi'', podsjetila je veleposlanica NR Kine u BiH na neke globalno značajne događaje.

Na pitanje o daljem razvoju Inicijative "Pojas i put", veleposlanica je istaknula da je zajednička izgradnja "Pojasa i puta" u 2016. zabilježila nove pomake.

''Povezivanje i suradnja u industrijskom kapacitetu su se brzo unapređivali, otvorena je Azijska investicijska banka za infrastrukturu, uspješno su započeti prvi kapitalni projekti u okviru Fonda "Puta svile", a ukupna ulaganja Kine u zemlje duž "Pojasa i puta" premašila su 50 milijardi američkih dolara. Predsjednik Xi je dva puta posjetio centralnu i istočnu Europu, premijer Li je prisustvovao Summitu lidera vlada 16+1 u Rigi, čime je potvrđena dobra tendencija i koncipiran novi plan za suradnju 16+1 - izjavila je veleposlanica NR Kine.

Kada je riječ o odnosima i suradnji NR Kine i BiH, veleposlanica je istaknula da su ti odnosi i suradnja napredovali krupnim koracima. Premijeri dviju zemalja Li Keqiang i Denis Zvizdić imali su bilateralni susret tijekom Summita 16+1 u Rigi. Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić boravio je u službenoj posjeti Kini. Premijeri Županije Sarajevo, Tuzlanske i Hercegovačko-neretvanske županije - Elmedin Konaković, Bego Gutić i Nevenko Herceg prisustvovali su Konferenciji lokalnih lidera 16+1 u Kini. Dalje, izaslanstva iz provincija Hebei, Hainan i Gansu posjetile su BiH.

Jedanaest poduzeća iz kontinentalnog dijela Kine je sudjelovalo na 19. mostarskom sajmu gospodarstvu koji je održan u travnju. U svibnju je uspješno organiziran Sarajevo Business Forum, čija je glavna tema bila suradnja u okviru foruma 16+1. Premijer Li je tada uputio pismo čestitke. Forumu je prisustvovao predstavnik kineske vlade, te više od 150 predstavnika iz centralne i lokalne vlade i gospodarstvenika. Veleposlanica je napomenula da je to bila najbrojnija razmjena ljudi u 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju zemalja. U rujnu je službeno završen prvi veliki infrastrukturni projekt - Termoelektrana u Stanarima, a tim povodom je upriličena i svečana ceremonija. Konfucijev institut na Univerzitetu u Sarajevu je počeo s radom.

''U 2017. Kina će se nastaviti držati općeg pravca reforme i otvaranja prema svijetu te nastojati da očuva zdrav razvoj ekonomije, sklad i stabilnost društva. Kina će osigurati korist cijelom svijetu, istovremeno ostvarujući vlastiti razvoj. Početkom nove godine, predsjednik Xi je posjetio Švicarsku i prisustvovao godišnjoj konferenciji Svjetskog ekonomskog foruma, kojom prilikom je naširoko obrazložio objektivnu nužnost ekonomske globalizacije. Nedvosmisleno je zagovarao liberalnu globalnu trgovinu i povezivanje, ističući da “kapija” Kine prema svijetu ne samo da nikad neće biti zatvorena već će biti sve otvorenija, čime je ubrizgavao pozitivnu energiju svjetskoj ekonomiji, koju karakteriziraju otvaranje i win-win suradnja'', rekla je veleposlanica.

Inicijativa 'Pojas i put'

Na pitanje što BiH može očekivati od Inicijative "Pojas i put", odgovorila je da ta inicijativa je porijeklom iz Kine, ali "cijeli svijet može imati koristi od nje".

''U tekućoj godini ćemo ulagati maksimalne napore u promicanje izgradnje “Pojasa i puta”, držeći se načela sukonzultacija, sudoprinosa i dijeljenja. Fokusirat ćemo se na izgradnju zelenog, zdravog, inteligentnog i miroljubivog "Puta svile" združenim naporima. Kina će u svibnju u Pekingu organizirati Forum "Pojas i put" za međunarodnu suradnju radi udruživanja pameti i snage sa svih strana,da bi se izgradnja "Pojasa i puta" proširila, produbila i podigla na višu razinu. Kina će nastaviti promicati suradnju 16+1, koja je dugotrajna, pragmatična i efikasna, te da ostvaruje otvoreno, uključivo, korisno partnerstvo za dobrobit svih'', rekla je veleposlanica NR Kine u BiH Chen Bo, te dodala da će u ovoj godini, vozeći se brzim vlakom "Pojasa i puta", duž širokog puta suradnje 16+1, odnosi Kine i BiH postizati sve veći zamah.

''Dvije strane će staviti naglasak na suradnju u energetskoj i prometnoj infrastrukturi da bi više velikih projekata bilo realizirano u BiH. Unapređivat ćemo bilateralnu trgovinu i trgovinsku strukturu, poticati izvoz iz BiH u Kinu, jačati obrazovnu i kulturnu razmjenu i upoznavanje civilizacija, da bi se među građanima učvrstio temelj za bilateralnu suradnju. Prema Smjernicama summita 16+1 u Rigi, u travnju će biti održan sajam poljoprivrednih proizvoda i vina 16+1 u okviru Mostarskog sajma gospodarstva, a u Sarajevu će biti organizirana konferencija na visokom nivou o turističkoj suradnji 16+1. Vjerujem da će to osigurati nove šanse za povećanje poljoprivredne, trgovinske i turističke suradnje dviju zemalja, i da će učiniti suradnju 16+1 još dinamičnijom'', navela je.

Veleposlanica NR Kine u BiH Chen Bo je u razgovoru iskoristila priliku i uoči Kineske nove godine, u ime kineskog naroda kao i u svoje osobno ime, zaželjela dobro zdravlje i puno uspjeha prijateljskim narodima u BiH.

''Veleposlanstvo NR Kine u BiH je spremno da, zajedno sa svim prijateljima u raznim krugovima, unaprijedi sveobuhvatni razvoj suradnje u svim oblastima, te da otvaramo nova poglavlja u odnosima dviju zemalja'', izjavila je veleposlanica NR Kine u BiH Chen Bo.

Kopirati
Drag cursor here to close