Zaboravite čekanje

Vollo: U BiH napokon dostupna kupovina autobusnih karata putem interneta

Gospodarstvo / Flash | 01. 03. 2017. u 07:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaboravite čekanje u redu i kupovinu autobusnih karata na kolodvorima. Stigao je Vollo! Tim mladih entuzijasta i inovatora, rođenih i odraslih u BiH, nakon osvajanja hrvatskog tržišta šire svoje poslovanje na Bosnu i Hercegovinu. Njihova je misija učiniti putovanje jednostavnijim, transparentnijim i svima pristupačnim.

Vollo je online platforma za pretraživanje autobusnih karata na kojoj u samo nekoliko koraka možete pronaći i kupiti najpovoljniju kartu. Uz online kupovinu, Vollo nudi usporedbu prijevoznika, informacije o terminima i duljini putovanja. Također, utipkate li na Vollo.net naziv svoje rute očekuju vas informacije o relaciji na kojoj putujete, opremljenosti autobusa na liniji i stajanjima pojedinih prijevoznika.

Zašto Bosna i Hercegovina? Suosnivači Marko Jukić i Darko Škulj rođeni su i odrasli u Vitezu, dok je treći suosnivač Igor Pravdić iz Livna. Budući da su dobro upućeni u kaotičnu situaciju na području autobusnog prijevoza u BiH, odlučili su doskočiti ovom izazovu i ponuditi nešto novo. Godine obrazovanja i stjecanja radnog iskustva učinile su svoje te su nekoć kolege s fakulteta danas mlad i inovativan poslovni tim. Inače, i sami zaljubljenici u putovanja trude se doskočiti izazovima na koje su naišli u aspektu ogranizacije prijevoza i kupovine karata.

Marko Jukić je svoju poslovnu avanturu započeo upisom na studij Multimedije na Sveučilištu Sjever. Tijekom studiranja obišao je 40-ak zemalja radeći za Rocket Internet, njemačku internet kompaniju sa sjedištem u Berlinu. Tvrtka je fokusirana na investicije i postavljanje internetskih kompanija na globalnu razinu pa tako teži digitalizaciji različitih industrija. Primjerice: online trgovine hrane i namirnica (Foodpanda), proizvodi za kućanstvo (Braun i Miele) i putovanja, piše Akta.ba.

Marko je radio na njihovom projektu preuzimanja servisa Pauza.hr u Hrvatskoj. Nakon što je skupio inozemna iskustva, radeći u: Maleziji, Singapuru, Azerbejdžanu i Berlinu vratio se i pokrenuo Vollo. Cijeli je projekt osmislio s kolegama Darkom Škuljem, Igorom Pravdićem te Aleksandrom Ruskim. Darko je nagrađivani dizajner i stručnjak za izradu digitalnih proizvoda, koji je svoje iskustvo stekao u agencijama Five i Infinum. Ondje je vodio dizajn timove i radio s velikim internacionalnim klijentima kao što su: Rosetta Stone, HTC, Whiskas, TEDx i drugi. Igor Pravdić i Aleksandar Ruski mogu se pohvaliti višegodišnjim iskustvom i suradnjom s europskim i američkim tvrtkama na području web developmenta.

“Nismo zaboravili od kuda dolazimo, ali znamo gdje idemo - želimo približiti Bosnu i Hercegovinu infrastrukturi 21. stoljeća te olakšati kretanje kako domaćim putnicima, tako i turistima.”- rekao je Marko o prodoru Vollo servisa na domaće tržište.

Trenutno se u Vollo tražilici nalazi preko 70 tisuća linija i 2,2 milijuna kombinacija za putovanje autobusom u 20-ak europskih zemalja. Uz pomoć preko 100 partnera, Vollo je autobusnim linijama uspio povezati cijelu Hrvatsku te sjevernu i južnu Europu. Sada to čini i s prijevoznicima u BiH. Ubrzo nakon pokretanja ideje potencijal startup tvrtke prepoznao je Grad Zagreb na Zagreb Connect startup konferenciji. Kao nagradu Vollo je dobio 5000 eura, godinu dana inkubacije u Tehnološkom parku u Zagrebu te put u Tel Aviv gdje će se povezati s izraleskom startup scenom. Nadalje, Vollo je još u ranoj fazi razvoja proglašen najboljim hrvatskim startupom na CESA (Central European Startup Awards) natjecanju.

Nominiran je među 100 najboljih startupa srednjoistočne i južne Europe na Startup Istanbul Challengeu te je ušao u top 13 startupa na Catch pitch izazovu u Beogradu. Vollo je također dobio investiciju predakceleracijskog programa StartUp Factory Zagreb, zajedno s mentorskom i konzultantskom podrškom te pravom na tromjesečno korištenje uredskog prostora.

"Tržište je još uvijek preko 90% tradicionalno. Povezivanjem svih prijevoznika online, putniku se daje mogućnost odabira prijevoza i kombinacija ruta. Prednost su jednostavnost kupovine i online plaćanje. Kvalitetan sadržaj o mjestu u koje se putuje te provjerene preporuke i savjeti doprinijet će da se izdvojimo. Time putniku nudimo kvalitetan izbor i uslugu. Također, nudimo mu i razlog da se ponovno vrati na našu stranicu", objašnjava Marko

Vizija Vollo tima sastoji se u pozicioniranju tvrtke na mjesto lidera u prodaji karata svih prijevoznih sredstava u BiH, Hrvatskoj, središnjo-istočnoj Europi i šire. Da bi na tome putu uspjeli trenutno se radi na implementiranju linija novih autobusnih prijevoznika s kojima je ostvarena suradnja.

Paralelno tome, planiraju se načini uvođenja novih oblika prijevoza. Začetke toga vide u suradnji s tvrtkom BlaBlaCar, kao i u nedavnoj suradnji s poduzećem Uber Hrvatska.

Iako vlada velika zainteresiranost vodećih busnih prijevoznika, pozivaju ostale da se jave za besplatnu integraciju. Također, budući da su u fazi rasta, zainteresirani su za zapošljavanje kako bi upotpunili svoj tim developera i dizajnera, kao i voditelja prodaje i marketinga.

Više o online platformi za pretraživanje autobusnih karata možete saznati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close