Eniz Čolaković

Voda iz azbestnih cijevi u Mostaru nije štetna po zdravlje ljudi

Gospodarstvo / Flash | 09. 05. 2017. u 09:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voda iz azbestnih cijevi ne izaziva štetne posljedice po zdravlje ljudi, no vađenje tih cijevi na površinu moglo bi biti opasno, izjavio je Feni ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Eniz Čolaković.

On je kazao, komentirajući postojanje azbestnih cijevi kako na području Mostara tako i u drugim gradovima u BiH, kako bi njihovo uklanjanje, odnosno vađenje na površino moglo biti opasno. Podsjetio je kako azbestnih cijevi ima i u drugim europskim gradovima kao što su Beč i Budimpešta.

''Cijevi nisu opasne, no azbest postaje opasan ako ga netko pokuša izvaditi iz zemlje. Znači, bilo bi opasnije da se one izvade. Ono što ja znam iz literature jeste da bi cijevi bilo najbolje ne dirati i ostaviti u zemlji, znači ne vaditi ih na površinu'', naglasio je Čolaković.

Dodao je kako se u literaturi ne može naći da su azbestne cijevi praktično štetne po zdravlje jer azbest nije topljiv u vodi.

Azbest je jedino opasan ako se udiše, odnosno ako se udišu njegova vlakna koja predstavljaju izravnu opasnost za zdravlje ljudi.

Radi se o azbestnim vlakancima koja se nošeni vjetrom zabadaju u plućne membrane gdje mogu izazvati teške oblike azbestoze pluća te karcinom.

Podsjetimo, EU je 2005. godine zabranila uporabu azbesta kao materijala.

Kopirati
Drag cursor here to close