Sjednica

VMBiH donijelo odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza roba

Cilj ove privremene mjere je, kako je priopćeno nakon sjednice iz VMBiH, podrška bh. privredi i konkurentnijem te povoljnijem poslovanju, uz zadržavanje postojećih radnih mjesta, kao i novom zapošljavanju.
Gospodarstvo / Flash | 19. 09. 2023. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, jednoglasno je donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. 12. 2024. godine, u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi.

Cilj ove privremene mjere je, kako je priopćeno nakon sjednice iz VMBiH, podrška bh. privredi i konkurentnijem te povoljnijem poslovanju, uz zadržavanje postojećih radnih mjesta, kao i novom zapošljavanju.

Odlukom je obuhvaćeno 68 tarifnih oznaka u odnosu na 63 obuhvaćene u 2023. godini u sektorima tekstilne, obućarske, kemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

Robe koje su obuhvaćene ovom odlukom su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom, jer ih koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvaliteti potrebnoj za proizvodnju gotovih proizvoda.

Carinske stope na robe obuhvaćene ovom odlukom ne odnose se na robe koje su porijetlom iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Jačanje saradnje o oblasti zrakoplovstva

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Direktorata civilnog zrakoplovstva Republike Srbije, Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, Agencije za civilno zrakoplovstvo Crne Gore, Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije i Glavnog direktorata civilnog zrakoplovstva Republike Turske o međusobnoj suradnji.

Memorandum predstavlja osnovu zа ostvarivanje i jačanje suradnje između zemalja potpisnica, s ciljem unapređenje oblasti civilnog zrakoplovstva, i uključuje, među ostalim, priznavanje pilotskih dozvola, osnivanje pul stručnjaka i razmjenu iskustava u pogledu izrade i provedbe propisa o dronovima.

Na ovaj način se želi i koordinirati pristup vlasti civilnog zrakoplovstva u državama potpisnicama zajedničkim nastupom u međunarodnim zrakoplovnim organizacijama.

Istodobno se memorandumom podržava zajednička inicijativa za uspostavljanje Centra za obuku osoblja u oblasti zaštite civilnog zrakoplovstva, sa sjedištem u Beogradu, s tim da će realiziranje ove inicijative biti definirano posebnim aranžmanom i odobravano u skladu sa zakonskom procedurom.  

Ministarstvo komunikacija i prometa će Prijedlog memoranduma dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru donošenja, a za bh. potpisnika je predložen generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close