Magnat iz svijeta kriptovaluta

Južna Koreja tvrdi da se osnivač Terraform kriptovalute Do Kwon krije u Srbiji

Kwon, 31, optužen je za prijevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala nakon što su tokeni implodirali u svibnju, navodi se u priopćenju.
Gospodarstvo / Flash | 13. 12. 2022. u 09:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južnokorejske vlasti tvrde da vjeruju da se Do Kwon, magnat iz svijeta kriptovaluta koji stoji iza propasti 40 milijardi dolara vrijednih tokena TerraUSD i Luna, trenutno krije u Srbiji, prenosi BBC.

Tužiteljstvo južnog okruga Seula priopćilo je da će surađivati sa Srbijom na njegovom pritvaranju.

Radi se o 31-godišnjem Južnokoreancu Kwon Do-Hiungu, poznatijem kao Do Kwon, koji je bio suosnivač i izvršni direktor Terraform Labsa, kompanije koja je pokrenula kriptovalutu Luna i stablecoin TerraUSD (valuta koja svoju stabilnost temelji na vezi s nekom tradicionalnom valutom ili imovinom, u ovom slučaju američkom dolaru).

Kwon, 31, optužen je za prijevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala nakon što su tokeni implodirali u svibnju, navodi se u priopćenju.

U rujnu je Interpol raspisao međunarodnu potjernicu za njim.

Sljedećeg mjeseca, južnokorejski tužitelji rekli su da je otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju nakon što je napustio Singapur, gdje je njegova kompanija Terraform imala sjedište.

Interpolova "Crvena obavijest" je zahtjev za provođenje zakona širom svijeta da lociraju i privremeno uhite osobu koja čeka na ekstradiciju, predaju ili slične pravne radnje.

Južna Koreja i Srbija nemaju ugovor o ekstradiciji, ali su u prošlosti obje zemlje pristajale na zahtjeve u skladu sa Europskom konvencijom o ekstradiciji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close