problemi sa 'švicarcem'

Vlast u RS-u "prodala" korisnike CHF-a: Nije usvojen zakon o konverziji kredita

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2016. u 15:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas nije usvojen Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF), koji je predložio Klub zastupnika SDS-a, a nije podržan ni Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u.

Za SDS-ov zakon su glasovala samo 32 zastupnika, a 40 je bilo suzdržano.

Dodik je dogovorio rješenje ranije

Iz vladajuće većine su i prije glasovanja najavili da neće podržati SDS-ov Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF), jer je predsjednik RS-a Milorad Dodik s predstavnicima Hypo banke dogovorio novo rješenje, za koje tvrde da je bolje od SDS-ovog zakona.

Zakon o policiji i unutarnjim poslovima u RS-u nije dobio nijedan glas podrške.

Predsjednik entiteta Milorad Dodik vratio je ranije ovaj zakon u parlament na ponovno odlučivanje.

Dodik nije potpisao ukaz o proglašenju ovog zakona, na koji su, na zajedničkoj sjednici Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a usvojeni amandmani Kluba Bošnjaka o nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u RS-a po popisu iz 1991.godine.

Srpski predstavnici vlasti smatraju tu odredbu neprihvatljivom, a opozicija u RS-u je tražila od Dodika da ne potpisuje zakon da ne bi stupio na snagu.

Nakon glasovanja o ovim točkama prekinuta je sjednica Narodne skupštine RS-a, a nastavak najavljen za 15. ožujka.

Vlast u RS-u "prodala" korisnike kredita u CHF-u

Predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima "Švicarac" u BiH Kemal Duraković optužio je danas predsjednika RS-a Milorada Dodika i SNSD da su ''prodali'' korisnike kredita u CHF-u, u korist bankara.

'''Hvala' im veliko što su legalizirali pljačku i bilo bi fer da izađu i kažu koliko su novaca uzeli za to. Sram ih bilo'', rekao je Duraković u obraćanju novinarima u parlamentu RS-a, nakon što vladajuća većina u RS-u (SNSD, DNS, SP) nije podržala Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF).

Naveo je da se njihova borba nastavlja i dalje, bez obzira na to, dodao je, što ih je vlast u RS-u "prodala''.

Duraković je naglasio da korisnici kredita u CHF-u ne mogu prihvatiti rješenje koje je Dodik dogovorio s Hypo bankom, jer u pregovorima nisu ni sudjelovali, a za većinu korisnika ovog kredita nije rješenje.

Predstavnici ovog udruženja su naveli da im nije jasno kako će Vlada RS-a obavezati banku da djeluje po osnovu postignutog dogovora, o kojem nema pisanog traga, a postavlja se pitanje što će biti s nekretninama koje su već oduzete korisnicima kredita.

Jedna od korisnika kredita u CHF-u je revoltiran neusvajanjem SDS-ovog zakona poderao člansku karticu SNSD-a.

U Narodnoj skupštini RS-a danas nije usvojen Prijedloga zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF), koji je predložio Klub poslanika SDS-a.

Za SDS-ov zakon su glasovala samo 32 poslanika, a 40 je bilo suzdržano.

Iz vladajuće većine su i prije glasanja najavili da neće podržati SDS-ov Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF), jer je predsjednik RS-a Milorad Dodik s predstavnicima Hypo banke dogovorio novo rješenje, za koje tvrde da je bolje od SDS-ovog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close