Nakon 18 godina

Vlakom 'Kosovo je Srbija' povezuju se Beograd i Kosovska Mitrovica

Gospodarstvo / Flash | 13. 01. 2017. u 18:53 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put poslije NATO bombardiranja uvedena je probna željeznička linija Beograd - Kosovska Mitrovica. Prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru bit će organizirana promotivna vožnja novom ruskom 'dizelkom'.

Vlak će prometovati rutom Beograd - Mladenovac - Lapovo - Kragujevac - Kraljevo - Raška - Kosovska Mitrovica. Probna linija Beograd - Kosovska Mitrovica bit će uspostavljena od 20. siječnja do 26. veljače, nakon čega će biti odlučeno hoće li postati redovna linija, navodi Nedeljnik.

Vlak je unutra ukrašen slikama freski iz četiri manastira na Kosovu koji su zaštićeni UNESCO-vom listom svjetske baštine od 2004., a od 2006. su na listi ugrožene svjetske baštine, i to su manastiri - Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija.

Pomoćnik generalnog direktora 'Srbija voza' za promet Zoran Puzović je izjavio da 'Srbija voz' poslije 18 godina pušta probnu liniju vlaka Beograd - Kosovska Mitrovica, na kome će prometovati novi vlak koji je Srbija kupila od Rusije.

"Vlak je potpuno nov i to će mu biti prva vožnja. Putnici će imati potpuno klimatiziran prostor i wi-fi internet", rekao je on. Promotivni vlak će krenuti iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu 14. siječnja u 8:30 sati, a polazak iz Kosovske Mitrovice je planiran 15. siječnja, u 10:40 sati.

Vlak je izvana ukrašen zastavom Srbije i nazivima srpskih crkava, manastira i srednjovjekovnih gradova na Kosovu, kao i natpisom 'Kosovo je Srbija' na 21 jeziku, među kojima je i albanski, prenosi B92.

Autor vizualnog koncepta vlaka umjetnik Andrej Vasiljević Andelei je rekao Tanjugu da je želio pokazati kulturno i povijesno naslijeđe Srba sa Kosova, to jest freske iz četiri manastira sa liste UNESCO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close