10%

Vlada traži rezanje plaća u elektroprivredama, telekomima i poštama

Gospodarstvo / Flash | 09. 07. 2015. u 16:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici zadužila Federalno ministarstvo pravde da započne pregovore sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH u cilju smanjenja plaća zaposlenika u organima uprave Federacije BiH u iznosu od deset posto.

Ovim sredstvima bit će ostvarene uštede u Proračunu FBiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i uprave javnih poduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar Vlada je zadužila da započnu pregovore sa sindikatima u cilju smanjenja plaća zaposlenicima u iznosu od deset posto.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i uprave Javnog poduzeća BH Pošta d.o.o. Sarajevo, Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, Dioničko društvo BH Telecom Sarajevo i Javno poduzeće Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, Federalna vlada je zadužila da započnu pregovore sa sindikatima u cilju smanjenja plaća zaposlenicima u iznosu od deset posto.

Sredstva ostvarena uštedama u JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, Hrvatskim poštama d.o.o. Mostar, Diončko društvo BH Telecom Sarajevo i JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, bit će uložena u poboljšanje poslovanja tih poduzeća.

Sredstva ostvarena uštedama JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo bit će uložena u proces restrukturiranja i uplatu doprinosa rudnicima.

Federalna vlada dala je prethodne suglasnosti Nadzornom odboru gospodarskog društva JP ''Elektroprivreda HZ HB'' d.d. Mostar za imenovanje Gojka Anića za vršioca dužnosti izvršnog direktora za pravne poslove, Drage Bago za razvoj, Ilije Bakalara za distribuciju električne energije, Ivice Čule za proizvodnju električne energije, Ivice Pavkovića za opskrbu električnom energijom i Ante Tutiša za ekonomske poslove do okončanja natječajne procedure, a najduže do šest mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close