Stisklo

Vlada smanjila proračun za 81,6 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 18. 11. 2016. u 12:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu, utvrdila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Federacije BiH za 2016. i razmatrala radni tekst Proračuna Federacije BiH za 2017. godinu.

kako je priopćeno, oba ova dokumenta predstavljaju odraz i nastavak opredjeljenja Vlade Federacije BiH za daljnje provođenje mjera restriktivne javne potrošnje kako bi što prije bio postignuti stabilan i održiv fiskalni sustav i kontrola javne potrošnje u skladu s novim institucionalnim okvirom.

Rebalansirani proračun Federacije BiH za 2016. godinu predložen je u iznosu od 2.517.180.917 KM, što je za 81,6 milijuna KM ili tri posto manje u odnosu na postojeći.

Proračunom za 2017. godinu bit će planirano 30 milijuna KM na ime poticaja zapošljavanju, te 8.000.000 KM za stvaranje uvjeta za nastavak provođenja seta antikoruptivnih zakona.

Danas je utvrđen i Prijedlog zakona o stečaju koji značajan samo za unaprjeđenje poslovnog ambijenta u Federaciji BiH i koji će značajno olakšavati i rad sudova. Novi Zakon o stečaju omogućava blagovremeno pokretanje stečajnog postupka, financijsko i operativno restrukturiranje dužnika, skraćivanje trajanja i smanjenje troškova stečajnog postupka.

Vlada je prihvatila izvještaj o radu Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za razdoblje siječanj – lipanj 2016.godine, zatim konsolidirani izvještaj interne revizije u javnom sektoru u Federaciji BiH za 2015. godinu.

Prihvaćena je informacija o ostvarenim i raspoređenim javnim prihodima u Federaciji BiH za prvih devet mjeseci ove godine, koji su iznosili 5.673,7 milijuna KM, što je za šest posto ili za 323,1 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. U navedeni iznos nisu uključena sredstva financiranja.

Federalna vlada je danas imenovala direktoricu i članove Upravnog odbora Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Vlada Federacije BiH je dala Nadzornom odboru Autocesta Federacije BiH d.o.o. Mostar prethodnu saglasnost za razrješenje Đenana Salčina vršioca dužnosti direktora ovog javnog poduzeća. Data je i suglasnost za imenovanje Adnana Terzića za vršitelja dužnosti direktora Autocesta FBiH, radi intenziviranja priprema i realizacije projekata, do okončanja natječajne provedure, a najduže na razdoblje do šest mjeseci.

Vlada je danas Helenu Lončar, zbog isteka mandata, razriješila dužnosti privremene direktorice Federalnog zavoda za zapošljavanje. Istovremeno, a na osnovu okončane natječajne procedure, Helena Lončar je imenovana za direktoricu Federalnog zavoda za zapošljavanje, na period od četiri godine. Danas su, također zbog isteka mandata, dužnosti razriješeni predsjednik i članovi Upravnog odbora Federalnog zavoda za zapošljavanje, a na ove pozicije imenovani Zlatko Hadžiomerović (predsjednik), Vitomir Ćošković, Nihad Pašalić, Adrijana Prskalo, Krešimir Sarić, Dženan Redžo i Kenan Filipović (članovi).

Marinko Bošnjak opunomoćen je za sudjelovanje u radu i odlučivanju na Prvoj izvanrednoj skupštini dioničara Energoinvesta d.d. Sarajevo, a Jakub Mušinbegović na Izvanrednoj skupštini Unis GINEX d.d. Goražde.

Federalna vlada dala je Nadzornom odboru RMU Banovići d.d. Banovići prethodne suglasnosti za razrješenje Razije Begić vršitelja dužnosti izvršnog direktora za ekonomske poslove - člana Uprave, radi isteka mandata, kao i za imenovanje Almira Delića za vršitelja ove dužnosti do okončanja natječajne procedure, a najduže do šest mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close