Imenovanja u hnž

Vlada se lomi na Zavodu za zdravstveno osiguranje

Gospodarstvo / Flash | 08. 12. 2016. u 10:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije pukla je na Radi Bošnjaku, piše Dnevni list navodeći kako već duže vremena ne uspijeva riješiti nijednu problematičnu odluku, ni imenovanje, a tako je bilo i u utorak kada se Vlada ponovno podijelila na pola zbog imenovanja direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO) HNŽ-a.

Ministar zdravstva HNŽ-a Goran Opsenica u utorak je, po drugi put, na Vladi predložio imenovanje Rade Bošnjaka za direktora ove važne ustanove , jer mu je mandat istekao još 19. lipnja, ali je šest ministara iz SDA bilo protiv, a šest iz HDZ-a ‘za’, tako da imenovanje nije prošlo.

Dnevni list navodi kako se HDZ BiH i SDA u HNŽ-u već duže vrijeme ne mogu dogovoriti oko imenovanja direktora ZZO-a HNŽ-a.

Povjerenstvo koje je formirao ministar zdravstva Goran Opsenica odabrala je još u lipnju dosadašnjeg direktora Radu Bošnjaka kao najboljeg kandidata, ali je SDA ovo imenovanje i tada blokirala na Vladi HNŽ-a.

Koalicijski dogovor

Iz te stranke tražili su da mjesto direktora pripadne njima. Za SDA je sporna i činjenica da ne postoji koalicijski dogovor oko imenovanja. Oni su mišljenja da su oštećeni kada je u pitanju popunjavanje važnih pozicija u HNŽ-u i žele to ispraviti.

Tako je SDA još prije pola godine donijela odluku da se zaustave sva imenovanja dok se ne potpiše aneks na sporazum HDZ-a i SDA o formiranju vlasti u HNŽ-u kojim bi bile podijeljene pozicije između koalicijskih partnera.

Nakon što je Bošnjaku u lipnju istekao mandata, ZZO HNŽ-a našao se u blokadi. Međutim, Bošnjak se uskoro vratio na posao na osnovu mišljenja Ureda za zakonodavstvo koji je protumačio ''da direktor ostaje da radi dok ga Vlada ne razriješi''.

Dnevni list ističe kako treba napomenuti i to da je ZZO jedna od najznačajnijih institucija u županiji čiji proračun je težak između 110 i 120 milijuna maraka, dok proračun HNŽ-a iznosi 178 milijuna.

Što će se dalje dešavati oko imenovanja direktora ZZO-a za sada nije poznato. No, sadašnje Upravno vijeće kojem je također istekao mandat i direktor nastavit će obavljati dosadašnje poslove do imenovanja novih.

Obrazloženje ministra

Iz Vlade HNŽ-a su kazali kako je ministar Opsenica zbog ove situacije zatražio mišljenje federalnog ministarstva pravde, federalnog ministarstva zdravstva, te Ureda za zakonodavstvo HNŽ-a.

''Sukladno mišljenjima Federalnog ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo HNŽ postojeće Upravno vijeće Zavoda ima ovlasti vršiti funkciju u punom kapacitetu, odnosno upravljačke strukture imaju pravo i obvezu nastaviti svoj rad u kontinuitetu, te legalno donositi odluke sve dok nadležno tijelo ne donese odluku o njihovom razrješenju. Podsjećamo kako i Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH i dalje vrši svoju funkciju i obavlja poslove iz svoje mjerodavnosti bez obzira na istek mandata. Prema mišljenu Federalnog ministarstva pravde, Federalnog ministarstva zdravstva i Ureda za zakonodavstvo HNŽ istaknuto je da Zavod mora imati sve zakonom propisane uvjete za funkcioniranje, te da postojeći direktor Zavoda ima pravo, obvezu i odgovornost i dalje u punom kapacitetu obnašati dužnost direktora Zavoda. Bitno je spomenuti da je direktor Rade Bošnjak upisan u sudski registar kod Općinskog suda u Mostaru kao osoba ovlaštena za zastupanje i predstavljanje Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ. Uvažavajući mišljenja naprijed navedenih relevantnih institucija, a prije svega institucija federalne razine koje su mjerodavne za davanje mišljenja kada se radi o federalnim propisima, evidentno je da su sve donesene odluke direktora i Upravnog vijeća Zavoda legitimne”, obrazložio je ministar Opsenica.

Dva mandata

Rade Bošnjak je već dva mandata bio na čelu ZZO-a. Prvi put od 2004. do 2008. godine nakon čega je otišao za zastupnika u sabor Republike Hrvatske, a potom se 2012. ponovno vratio na čelo ove institucije. U međuvremenu i za vrijeme dok je Vladu HNŽ-a vodio HDZ 1990, direktorica je bila Lela Arapović.

Kopirati
Drag cursor here to close