Prvi korak

Vlada sastavlja tim za pregovore sa sindikatima uposlenih u zdravstvu HNŽ-a

Vlada HNŽ-a će napraviti sastanak sa svim relevantnim institucijama kako bi zauzeli stav o sindikalnim zahtjevima i dogovorili sastav pregovaračkog tima, koji će pregovore sa sindikatima započeti 26. veljače 2018. godine.
Gospodarstvo / Flash | 19. 01. 2018. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada HNŽ-a je napravila prvi korak, te razgovarala o stanju zdravstva u HNŽ-u.

Na današnjoj, 71. sjednici Vlada  je raspravljajući Informaciju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi u svezi sa zahtjevom sindikata uposlenih u zdravstvu u HNŽ, usvojila Zaključak da, zbog činjenice kako se radi o vrlo složenom pravnom i financijskom izazovu, resorno Ministarstvo i Ured predsjednika Vlade u roku od deset dana organiziraju sastanak na koji će pozvati predstavnike Skupštine, Ministarstva financija i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, predstavnike  osnivača zdravstvenih ustanova- Grada Mostara i općina u HNŽ, menadžmente zdravstvenih ustanova, te predstavnike suosnivača - Vlade F BiH, te Vlada Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije i njihovih zavoda zdravstvenog osiguranja, kako bi zauzeli stav o sindikalnim zahtjevima i dogovorili sastav pregovaračkog tima, koji će pregovore sa sindikatima započeti 26. veljače 2018. godine.

Još jedanput je istaknuto kako je financijski okvir u kojem Vlada HNŽ može rješavati problematiku zdravstva usvojeni Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2018. koji iznosi oko 131 milijun KM.

''Također, s obzirom na činjenicu da HNŽ ima najveći broj uposlenih zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu u odnosu na broj stanovnika u F BiH, te se iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja izdvaja najveći postotak za njihove plaće, naglašeno je kako je potrebno racionalizirati poslovanje i harmonizirati iznose plaća u zdravstvu HNŽ'', piše u Priopćenju Vlade HNŽ-a.

Vlada je također dala suglasnost na Kolektivni ugovor za službenike tijela uprave i sudbene vlasti u Federaciji BiH. Tijekom rasprave, istaknuti su višemjesečni napori na usuglašavanju Kolektivnog ugovora prihvatljivog za sve sudionike, navodi se iz Vlade HNŽ-a.

Podsjećamo, na Skupštini Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a, koja je održana 3. siječnja, odlučeno je da se pokrene procedura stupanja u generalni štrajk, ako županijska Vlada u narednih pet dana, računajući od 3. siječnja, ne objavi datum početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Od Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama.

Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Kopirati
Drag cursor here to close