Neravnopravan položaj

Vlada RS-a 'kažnjava' radnike kojima kasni plaća

Gospodarstvo / Flash | 02. 07. 2014. u 13:14 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici u Republici Srpskoj, kojima mjesecima kasne plaće, biti će 'kažnjeni' s 1,5 posto primanja, a njihove firme s dodatnih 1,5 posto.

Za razliku od radnika koji su redovno primali mjesečne zarade i koji će solidarni porez za pomoć poplavljenim u RS-u platiti tek na svibanjsku plaću, svi ostali će solidarni porez od ukupno tri posto, morati platiti na sva do sada neisplaćena primanja, bez obzira na to jesu li ona iz ožujka, travnja ili od prošle godine.

Ovim je RS firme, koje su ionako u financijskim problemima, kao i sve njihove radnike, stavila u neravnopravan položaj u odnosu na kompanije koje dobro posluju, ali i u odnosu na zaposlene u javnom sektoru, koji iz proračuna RS-a primaju redovno plaću.

Privrednici su ogorčeni, nakon što su dobili uputstva od Porezne uprave RS-a, objavio je banjalučki portal 'Capital'.

Prema tumačenju Porezne uprave, novi Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost RS-a, koji je jučer stupio na snagu, propisuje da se solidarni doprinos obračunava 'na sve isplate od 1. lipnja 2014. godine'.

To znači da se na sva primanja, koja se isplate poslije tog datuma, bez obzira na to da li su redovna ili ne, mora platiti solidarni porez.

U banjalučkoj Privrednoj komori kažu da su im se danas javili deseci privrednika kada su ovo primijetili.

Ipak, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić čvrsto je uvjeren da je ovo slučajni propust, koji će vrlo brzo biti otklonjen.

''Mi smo odmah danas kontaktirali Ministarstvo financija RS-a i već za sutra ujutro dogovorili sastanak da bismo ovo što prije riješili. Imamo veliki broj prigovora privrednika koji nas neprestano zovu'', potvrdio je Račić za portal Capital.ba.

Na osnovu utiska iz prvog kontakta s predstavnicima Ministarstva financija, Račić smatra da će ovo biti vrlo brzo prevaziđeno.

Ističe da nije potrebno da se ide na izmjene tek donesenog Zakona o posebnom doprinosu.

Dovoljno je da Poreska uprava korigira svoje tumačenje Zakona i izda novo uputstvo po kojem se solidarni doprinos ne bi obračunavao na 'sve isplate od 1. lipnja 2014', već na ''obračunata primanja od 1. Lipnja 2014.godine'', čime bi se ujedno i postigao zakonski cilj od dodatnog oporezivanja 12 plaća, do 31. svibnja 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close