Čapljina ispunjava uvjet

Vlada prihvatila inicijativu: Čapljina uskoro postaje grad!

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2017. u 11:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada prihvatila je inicijativu načelnika i Općinskog vijeća Čapljine za izradu i donošenje Zakona o Gradu Čapljina. Kako je utvrđeno, Čapljina ispunjava uvjet da bude proglašena gradom kao općina koja je od posebnog povijesnog i kulturnog značaja, a sukladno članku 5. stavak 4. Zakona o principima lokalne samouprave FBiH. Danas je Federalno ministarstvo pravde zaduženo da bude nositelj izrade Nacrta zakona o Gradu Čapljina, priopćeno je nakon 100. sjednice Vlade Federacije.

S druge strane, Vlada Federacije BiH je, nakon razmatranja, neprihvatljivim ocijenila amandmane koje je na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, podnio izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević.

Federalna vlada nije prihvatila inicijativu za izmjenu Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koju je podnijela Skupština Kantona Sarajevo, a kojom je traženo da policijskim službenicima u FBiH, pri izračunu osnovice za mirovinu, bude uziman prosjek pet posljednjih godina radnog staža prije ispunjavanja uvjeta za mirovinu, uz uvjet da su proveli najmanje pola radnog staža kao policijski službenici. Kako je obrazloženo, inicijativa je u suprotnosti s načelima prema kojima su za sve osiguranike propisani jednaki uvjeti za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Danas nisu prihvaćeni amandmani koje su na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću koje su podnijeli Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH (11 amandmana), te izaslanici u ovom domu Aner Žuljević (6 amandmana), Anes Osmanović (1 amandman) i Predrag Kojović (1 amandman).

Federalna vlada nje prihvatila amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u FBiH koji je podnio izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Sanel Mušović.

Kopirati
Drag cursor here to close