Ideja

Vlada predlaže: Kablovski operateri neka naplaćuju tv-pretplatu

Gospodarstvo / Flash | 22. 01. 2016. u 14:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH danas je prema Vijeću ministara BiH pokrenula inicijativu za izmjenu Zakona o javnom RTV sustavu u Bosni i Hercegovini, u dijelu koji se odnosi na naplatu RTV pristojbe.

Kako bi bila osigurana financijska stabilnost javnog RTV emitiranja u BiH, odnosno sva tri javna RTV servisa (Radiotelevizija Bosne i Hercegovine - BHRT, Radiotelevizija Federacije Bosne i Hercegovine ­ RTV RFBiH i Radiotelevizija Republike Srpske - RTRS), Federalna vlada predlaže da mjesečno plaćanje naknade za RTV pristojbu vrše korisnici dozvola za distribuciju audiovizualnih medijskih usluga i medijskih usluga radija.

Korisnici dozvola za distribuciju bili bi Zakonom obavezani da plaćaju naknadu za RTV pristojbu prema broju svojih pretplatnika. Kako je obrazloženo, dosadašnji model naplate RTV pristojbe koja se naplaćuje uz račune za fiksne telefonske priključke prestaje s važenjem 30.6.2016. godine.

Osim toga, sve je veći broj domaćinstava bez fiksnog telefonskog priključka. Naplata naknade za RTV pristojbu u sklopu usluga za korištenje kablovski distribuiranih audiovizualnih sadržaja predstavlja prirodno mjesto prikupljanja RTV pristojbe. Prema podacima Regulatorne agencije za komunikacije, u prosincu 2014. godine je bilo 647.054 pretplatnika. Taj je broj u međuvremenu uvećan.

Nametanje obaveze plaćanja RTV pristojbe predstavlja europski standard. U svim europskim zemljama plaća se RTV pristojba prema modelu koje izaberu nacionalne države, npr. uz obračun snage za utrošenu električnu energiju (Turska), kroz porez (Finska i Francuska), kroz slanje računa tromjesečno (Švedska i Norveška), itd.

Izmjena Zakona o RTV sustavu BiH u dijelu koji se odnosi na RTV pristojbu podrazumijeva i izmjene Zakona o komunikacijama BiH, kako bi model prikupljanja RTV pristojbe bio što efikasniji. Vlada FBiH predlaže Vijeću ministara BiH i da formira radnu grupu koja bi dalje razradila ovu inicijativu, a u koju će, pored predstavnika Ministarstva prometa i veza BiH, ući predstavnici entitetskih vlada, RAK-a i javnih RTV servisa i RTV sustava.

Federalna vlada Federacije je danas, također, razmatrala i dala suglasnost na Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu u Bosni i Hercegovini, kojim je predložena izmjena član 42. stav (4), čime bi bilo omogućeno da RTV pristojbu naplaćuju operateri telekoma zaključno s 30.6.2016. godine, a koji je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH dostavilo na mišljenje Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Federalna vlada je ocijenila da je osnovni tekst Zakona o Javnom RTV servisu u BiH sadržavao odredbu po kojoj su RTV pristojbu naplaćivali operatori telekoma u periodu prve dozvole Sustava, te da je ta odredba izmjenjena tako što je određeno, da će operateri RTV pristojbu naplaćivati do 26.10.2015. godine, a da u međuvremenu nije definiran novi model naplate.

Imajući u vidu značaj osiguravanja neometanog financiranja i funkcioniranja tri javna RTV servisa u BiH i zakonom utvrđenu obavezu Odbora JRTS Bosne i Hercegovine da predloži novi model naplate RTV pristojbe, Vlada Federacije BiH suglasna je da Zakon bude izmijenjen na način kako je predložilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, odnosno da bude utvrđena obaveza da RTV pristojbu naplaćuju operateri telekoma zaključno s 30.6.2016. godine.

Pri tome je Federalna vlada na stanovištu, da su naplatu pristojbe dužni vršiti svi operateri telekomunikacija koji obavljaju djelatnost telekomunikacijskih usluga, na osnovu dozvole koju im je izdala Regulatorna agencija za komunikacije BiH, te će, u vezi s tim inicirati davanje autentičnog tumačenja odredbi člana 42. st. (4) i (5) Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu u Bosni i Hercegovini, navodi se iz vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close