RENEXPO

Vlada Njemačke potiče izvore obnovljive energije u BiH s oko 400 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 10. 11. 2016. u 07:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann otvorila je u Sarajevu Treći međunarodni sajam o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti u BiH ''RENEXPO'' i izložbu o temi energetske tranzicije u Njemačkoj (Energiewende).

Izložbom o tranziciji energije predstavljen je jedan od najbitnijih projekata budućnosti za Njemačku. Do 2030. godine Njemačka je odlučila da će pola opskrbe dolaziti iz izvora obnovljive energije, a do 2050. godine da će biti prepolovljena potrošnja energije u Njemačkoj.

''Njemačka to čini zato što mi mislimo da je 'Energiewende' ekonomski i ekološki korisna'', kazala je veleposlanica Hohmann.

Dodala je da je prvi put u povijesti jednoj zemlji s visokom industrijom kao što je to Njemačka pošlo za rukom da smanji izbacivanje potisnih plinova, a da unatoč tome bilježi ekonomski rast.

''Zeleni rast je dakle moguć. Energetska tranzicija (Energiewende) može koristiti zapošljavanju, doprinijeti održivom i inkluzivnom rastu i povećati konkurentnost domaćih kompanija'', naglasila je Hohmann.

Navela je da Njemačka podržava BiH na njenom putu pojačanog korištenja obnovljive energije i energetske učinkovitosti.

''Vlada Njemačke podržava projekte vjetro i hidroenergije u BiH s oko 400 milijuna eura'', istaknula je Hohmann.

''RENEXPO'' organizira Njemačka sajamska kompanija ''REECO'', priopćeno je iz Veleposlanstva Njemačke u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close