Buško jezero

Vlada HBŽ-a i HEP o naknadama za korištenje hidroakumulacijskih objekata

Gospodarstvo / Flash | 23. 02. 2016. u 12:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ), predvođeno predsjednikom Draškom Dalićem, razgovaralo je u ponedjeljak s predstavnicima Hrvatske elektroprivrede (HEP) o visini i uplatama naknade za korištenje hidroakumulacijskih objekata na području HBŽ-a.

Nakon što su predstavnici Vlade i općina Livno i Tomislavgrad problematizirali visinu naknade kojom nisu zadovoljni, izneseni su prijedlozi i mogućnosti za daljnja ulaganja za potrebe razvoja, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Istaknut je i problem korištenja poljoprivrednog zemljišta s obzirom na neuređeni kanalski sustav - vodozračni režim.

Također, predstavnici HEP-a upoznati su s projektima HBŽ-a vezanim za Buško jezero, među kojima je najznačajniji projekt master plan razvoja turizma.

Razgovaralo se i o izgradnji sustava reverzibilne hidroelektrane Kablići koja bi, u kombinaciji s retencijom Čaprazlije, omogućila korištenje vode ne samo za proizvodnju električne energije nego i za potrebe razvoja poljoprivrede u Livanjskom i Grahovskom polju.

Obje strane izrazile su zadovoljstvo što su definirani određeni problemi u nadi da će se na rješavanju istih raditi zajedno na obostrano zadovoljstvo te je naglašeno da je održani sastanak početak dobre suradnje HEP-a s Vladom Hercegbosanske županije i lokalnim zajednicama, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close