Poticaji

6,5 milijuna KM za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji

U zgradi Vlade FBiH potpisani su poticajni ugovori za 387 korisnika u okviru projekata za razvoj i jačanje poduzetništva i obrta.
Gospodarstvo / Flash | 09. 08. 2023. u 12:02 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović potpisao je i uručio poticajne ugovore za 387 korisnika u okviru tekućih transfera po projektima u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

Za ovu namjenu je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u proračunu FBiH za 2023. godinu osiguralo više od 6,5 milijuna konvertibilnih maraka (KM).

Jedinstveni registar obrtnika

Potpisivanje ugovora upriličeno je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, a Mijatović je istaknuo da su 12 gradova i šest općina korisnici projekta ''Izgradnja poduzetničkih zona'' i projekta ''Izrada dokumentacije za uspostavljanje poduzetničkih zona'', a da su gospodraski subjekti korisnici projekata ''Poticaj razvoja obrta i srodnih djelatnosti'', ''Poticaj novoosnovanim subjektima'' i ''Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća''.

Mijatović je kazao da je iznos od 6,5 milijuna KM nedovoljan za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta te je najavio da će zakonskim rješenjima biti omogućen značajan iskorak za sljedeću godinu.

''Taj iskorak će biti u iznosu sredstava koji ćemo imati, a koji će biti tri ili četiri puta veći od ovog i najavljujemo za sljedeću godinu potpunu reorganizaciju grantovskih sredstava i način na koji će se dodjeljivati, kao i pristup jer ne možemo biti zadovoljni sa ovim što imamo u godinama iza nas'', kazao je Mijatović.

Dobrom viješću je ocijenio to što će ove godine profunkcionirati jedinstveni registar obrtnika.

''Ovo je dobar pristup kako institucije Federacije BiH su zbilja servis korisnicima, a na nama je da napravimo dodatni iskorak'', zaključio je Mijatović.

Načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić zahvalili su se Vladi FBiH i resornom ministarstvu na podršci koju su dobili za svoje projekte.

''Zamolio bih da općine ostanu u ovakvim vidovima podrške jer mi u Usori imamo jake argumente jer smo sa 760 povećali broj uposlenih u našoj općini na 2.100. Trenutno u općini imamo tri poduzetničke zone, odnosno dvije su već uspostavljene i počinjemo formirati i treću u blizini petlje Koridora Vc'', kazao je Anđelić.

Dervišagić je rekao da Gradačac ima dobru suradnju s Vladom FBiH i da ona seže nekoliko godina unazad.

Foto: Anadolija / 6,5 milijuna KM za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji

''Danas potpisujemo ugovor o izgradnji jedne prometnice u Industrijskoj zoni II u Gradačcu ukupne vrijednosti od 268.000 maraka, pri čemu Vlada Federacije daje 150.000, a ostatak će financirati Grad Gradačac'', kazao je Dervišagić.

Teško do kredita preko komercijalnih banaka

I obrtnik Ahmed Popović iz Goražda je jedan od korisnika koji je danas potpisao ugovor, a kazao je da ovakva podrška mnogo znači za mala poduzeća i poboljšanje njihovih proizvoda i usluga.

''Smatram da je ovakva vrsta pomoći grant sredstvima nužna zato što su komercijalne banke toliko bezobrazne da ne možemo ni da dobijemo kredite kod njih'', naglasio je Popović i dodao da je potrebno više pažnje pokloniti zanatskim zanimanjima u BiH.

I Mahir Karaula je kao predstavnik tvrtke iz Busovače kazao da prvi put dobijaju ovakvu podršku i da će im mnogo značiti u daljem radu.

''Naša tvrtka se bavi hidraulikom, proizvodimo vučne službe, kipe i polako prelazimo na izvoz tih naših dijelova. Zahvalan sam na ovoj pomoći'', rekao je Karaula.

Nela Škrbo je kao izvršna direktorica svoje tvrtke iz Sarajeva kazala da ovakva grant sredstva daju veliki podstrek poduzetnicima. Dodala je da je njenoj tvrtki ovom podrškom omogućeno da dodatno prošire poslovanje.

''Kvalitetna podrška malom gospodarstvz doprinosi održivom razvoju. Svim korisnicima grant sredstava želimo sretnu i uspješnu implementaciju projekata i mnogo poslovnog uspjeha u budućem radu'', poručila je Škrbo.

Kopirati
Drag cursor here to close