39. sjednica

Vlada FBiH razmatra Prednacrt zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima

Gospodarstvo / Flash | 02. 02. 2016. u 09:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će, na današnjoj 39. sjednici koja je počela u Sarajevu, a kojom, po ovlaštenju premijera FBiH Fadila Novalića, predsjedava zamjenica premijera FBiH Jelka Milićević, razmotriti Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o leasingu i Prednacrt zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Načela na kojima se zasnivaju ovi penzijski fondovi su dobrovoljnost i ravnopravnost članstva, raspodjela rizika ulaganja, javnost rada, te akumulacija i investiranje sredstava.

Unaprjeđenje kvalitete teksta u odnosu na sve raširenija društveno opasna ponašanja osnovni je razlog što će Vlada FBiH danas razmotriti i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona FBiH.

Također, Vlada FBiH će se izjasniti o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH kojim je, uz ostalo, preciznije definirano postupanje sudija u smislu potvrđivanja, odnosno odbijanja optužnog prijedloga. Također, predloženo je da rok stupanja Zakona na snagu bude pomjeren s 23.7.2014. na 1.7.2017. godine, jer još nisu osigurani svi materijalni, tehnički i infrastrukturni kapaciteti za odgovarajuću primjenu Zakona.

Smanjenje rada nacrno, jačanje discipline u oblasti doprinosa i podnošenja prijava u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, osnovni su razlozi što je Vlada FBiH odlučila na dnevni red uvrstiti Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Dnevnim redom je predviđeno razmatranje nekoliko uredbi čiji je zajednički cilj stvaranje uslova za efikasniju organizaciju i rad državne službe u Federaciji BiH, te njivovo usklađivanje sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH

Vlada Federacije BiH danas će razmotriti tri odluke koje se odnose na transfere Federalnog ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog za prošlu godinu, a koje su usklađene s Rebalansom budžeta FBiH za 2015. godinu.

Na današnjoj sjednici bit će razmotreni Program rada Vlade FBiH za 2016. godinu koji će biti dostavljen Parlamentu FBiH na razmatranje, te planovi i programi rada više federalnih institucija za ovu godinu.

Članovi Vlade će se izjasniti i o nekoliko predloženih odluka i rješenja iz domena kadrovske politike.

Kopirati
Drag cursor here to close